Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

kort

Boek

Middelmatig is oké

4

De Generatie Y (1982-2001): ze denken dat ze allemaal bijzonder zijn en dat hun keuze, uit zo ongeveer alles, nooit de goede is. Jeroen van Baar beschrijft het allemaal mooi in het fijne boek De Prestatiegeneratie. Hij is van 1990, maar schrijft als een man van 62 voor wie de ratrace allemaal niet meer hoeft. Het inzicht over zijn generatie is groot. Van Baar pleit voor middelmatigheid en misschien moeten we zelfs constateren dat iedereen middelmatig is, maar dat sommige middelmatigen door geluk en toevallige omstandigheden het stempel bijzonder opgedrukt krijgen. Dat gaat er nooit in bij de maximizers die zichzelf heel wat vinden en een grote toekomst voor zichzelf zien, maar waarschijnlijk is Van Baar de realist in het gezelschap.