kort

Duitsland

Hack van zestien miljoen accounts

In Duitsland zijn zestien miljoen wachtwoorden van online accounts in handen gekomen van criminelen. Dat maakte de Duitse Federale Dienst voor Informatiebeveiliging (BSI) gisteren bekend. De hackers hadden controle over een groot aantal gekaapte computers via een botnet. Dat is een netwerk van computers die zijn besmet met een virus en centraal kunnen worden aangestuurd. De dienst wilde gisteren niet zeggen om wat voor accounts het gaat. De gegevens die werden aangetroffen bestaan uit de combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Op een speciale website kunnen Duitsers testen of hun e-mail ook getroffen is.

Rotterdam

Celstraf voor agent na ontvoeren dakloze

Een oud-politieagent is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot negen maanden celstraf, omdat hij een dakloze Poolse man had ontvoerd en bedreigd met zijn vuurwapen. Ook zette hij een schep naast de man neer, zogenaamd om zijn eigen graf te graven. Eerder was de voormalig politieman nog tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld, maar het Openbaar Ministerie vond die straf te laag en ging in beroep. Het incident had plaats in 2009. De Poolse dakloze, die al vaker voor overlast had gezorgd, lag te slapen op een speelplaats in Bleiswijk, waar de agent hem met een collega wakker maakte. De politiemannen namen hem mee in een politiewagen en lieten hem op een afgelegen plek bij Moerkapelle uitstappen. De collega werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur. Beide agenten zijn ontslagen.

Normaal

Medeoprichter Jan Manschot overleden

Jan Manschot, medeoprichter en voormalig drummer van de band Normaal, is maandagnacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Manschot richtte Normaal begin jaren zeventig op met Bennie Jolink en verliet de groep in 1989. Wel trad hij nog incidenteel op met de band. Manschot werd na zijn periode bij Normaal onderdeel van de Achterhoekse band Boh Foi Toch.

    • Novum
    • Ap