kort

Irak

Executie 26 mannen vanwege terrorisme

In Irak zijn zondag 26 mannen opgehangen vanwege een veroordeling voor terrorisme. Dat meldde het ministerie van Justitie in Bagdad gisteren. De geëxecuteerden bestonden louter uit Irakezen, onder wie volgens het ministerie een leider van een Sahwa-groep. Dat zijn Iraakse sunnieten die vanaf 2006 door de Amerikanen zijn bewapend om tegen Al-Qaeda te vechten. Vorig jaar werden er 151 mensen opgehangen in Irak, ondanks oproepen van de Verenigde Naties om executies op te schorten.

Australian Open

Wawrinka mept Djokovic naar huis

Stanislas Wawrinka heeft gisteren op de Australian open voor een daverende verrassing gezorgd. De als achtste geplaatste Zwitser schakelde in de kwartfinale Novak Djokovic, de winnaar van de laatste drie edities in Melbourne, uit in vijf sets. Voor Wawrinka is het na de US Open van vorig jaar zijn tweede halve finale op een grandslamtoernooi. Daarin wacht de Tsjech Tomas Berdych (7). Die rekende gisteren af met David Ferrer.

Treinreizen

‘Poortjes’ gaan dicht op bepaalde stations

De toegangspoortjes op een aantal stations van de NS worden vanaf 1 augustus ‘gefaseerd’ gesloten. Als dat gebeurt kan er niet meer worden gereisd met het oude papieren kaartje. Om te kunnen reizen met de trein moeten mensen een ov-chipkaart hebben of een wegwerpkaartje met een chip kopen bij een NS-automaat. De overgang vindt geleidelijk plaats, licht een woordvoerder toe. „Het is niet zo dat van de een op de andere dag alle stations in Nederland alleen nog maar toegankelijk zijn met een ov-chipkaart.” Het systeem wordt volgens de woordvoerder in fasen ingevoerd. In Woerden loopt al enige tijd een proef waardoor het station alleen toegankelijk is voor gebruikers van een ov-chipkaart. De NS spreekt van een succes en heeft daarom besloten om vanaf 1 augustus ook andere stations te laten volgen. Het gaat in eerste instantie om stations die wat omvang en aantal reizigers betreft vergelijkbaar zijn met Woerden.

    • Reuters
    • Novum