kort

Foto AFP

Pakistan

Doden bij bomaanslag op shi’itische pelgrims

Bij een bomaanslag op een bus met shi’itische pelgrims in het westen van Pakistan zijn dinsdag zeker achttien mensen om het leven gekomen. De bus vloog na de explosie in brand en de politie vreest dat het dodental nog stijgt, omdat veel van de 24 gewonden er slecht aan toe zijn. De in een geparkeerde auto verborgen bom werd in Dren Garh in de provincie Baluchistan tot ontploffing gebracht toen een konvooi bussen met bedevaartgangers langsreed. Zij kwamen uit Iran. In Baluchistan zijn etnische nationalisten actief die grotere autonomie eisen, maar ook sunnitische extremisten die shi’ieten als ketters beschouwen.

EU-referendum

Geen meerderheid in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een referendum over de Europese Unie. Burgerforum-EU, een burgerinitiatief, wil graag een referendum over de „sluipende machtsoverdracht” aan Brussel. Het burgerinitiatief is door zo’n 63.000 mensen ondersteund. Het werd gisteravond in de Kamer toegelicht door een van de initiatiefnemers, publicist Thierry Baudet. Hij stelde dat de Tweede Kamer zijn eigen macht uitholt door steeds meer macht over te dragen aan Europa. Volgens Baudet mag dat niet zonder dat de Nederlandse bevolking daarmee instemt. Door middel van een burgerinitiatief kunnen niet-politici een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen.

Tabloid

NU OOK TELEGRAAF OP KLEIN FORMAAT

Het einde van de broadsheetkrant lijkt nabij: ook de Telegraaf gaat dit najaar over op tabloid, het formaat van onder meer nrc.next. De krant met de kenmerkende ‘chocoladekoppen’ (zie voorbeeld hierboven) is de laatste in Nederland die nog op broadsheet verschijnt. Drie jaar geleden werden er al proefkranten op tabloid gemaakt, maar vanwege de vrees voor daling van advertentie-inkomsten werd de stap uitgesteld. Het dagblad maakte gisteren tevens bekend met een digitale zondagkrant te komen.

    • Novum
    • NRC
    • Ap