Kamp ziet geen kansen meer voor aluminiumfabriek Aldel

Minister Henk Kamp staat de pers te woord over Aldel, met op de achtergrond boze werknemers.
Minister Henk Kamp staat de pers te woord over Aldel, met op de achtergrond boze werknemers. Foto ANP / Bas Czerwinski

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) denkt niet dat er nog een plan komt om aluminiumfabriek Aldel van de ondergang te behoeden. Dat zei hij tijdens het debat over de failliet verklaarde fabriek uit Delfzijl.

De minister heeft er naar eigen zeggen ‘alles aan gedaan om Aldel te redden, maar zonder succes’. Kamp blijft bij zijn weigering om staatssteun toe te passen. Hij liet weten oprechte betrokkenheid te voelen, maar vindt het niet zinvol om met de eerder geopperde reddingsplannen van de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, Groningen Seaports en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta in te stemmen. Die partijen willen dat Kamp de nabijgelegen warmtekrachtcentrale Delesto subsidie geeft om zo de energiekosten voor Aldel te drukken.

De minister wil dit niet omdat hij hiermee ‘de afspraken in het energieakkoord schendt’ aangezien de centrale geen hernieuwbare energie opwekt. Kamp:

“Als we daar dingen uit gaan trekken, valt het hele energieakkoord uit elkaar.”

Het feit dat hij Aldel en de regio Delfzijl wel zou moeten helpen, maar andere regio’s niet, noemt Kamp bovendien ‘onlogisch’ en ‘ongeoorloofde staatssteun’.

Volgens Kamp is de hoge energieprijs ook niet de belangrijkste reden van de ondergang van de aluminiumsmelter. De minister kaartte aan dat Aldel al sinds 2006 in de rode cijfers zat vanwege mondiale overcapaciteit door veel goedkopere productie van aluminium in Amerika en Azië. Om de aluminiumsmelter te redden had de minister vorig jaar nog een noodlening van acht miljoen euro verstrekt, zegt hij. “Maar sinds 2006 draaide Aldel 116 miljoen euro verlies”, zegt Kamp.

Vakbond boos over uitblijven redding

Tientallen betrokkenen waren voor het debat naar Den Haag afgereisd. De zaal moest enkele malen tot stilte gemaand worden, bijvoorbeeld toen Kamp zei dat hij Oost-Groningen ‘niet als achterstandsgebied’ beschouwde.

CNV Vakmensen is boos en verontwaardigd dat de minister geen mogelijkheden ziet voor het reddingsplan Bestuurder Jacqueline Twerda in een verklaring.

“De minister heeft amper de moeite genomen het plan goed te bestuderen of het debat af te wachten. De minister lijkt zijn besluit al genomen te hebben. Hij lijkt niet bereid om de politieke daadkracht te tonen die nodig is om Aldel en daarmee een regio te reanimeren.”

Twerda heeft weinig hoop dat het Kamerdebat woensdagavond verandering in Kamps mening brengt.

“Dat betekent dat we in de volgende fase komen: werk vinden voor de mensen die hun baan kwijtraken.”

(Novum)