Juwelier Siebel failliet verklaard

In december kwam de genadeklap. Normaal is het dé cadeaumaand van het jaar. Maar voor juwelier Siebel viel de verkoop van sieraden en horloges tegen. Op last van huisbankier Rabobank sloot de juwelier, die vorig jaar vanwege het honderdjarige bestaan nog het predicaat Koninklijk ontving, daarom vorige week vrijdag haar deuren. Gisteren werd Siebel door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard.

De aangestelde curator, Frits Kemp van Fort Advocaten, zoekt naar mogelijkheden voor een eventuele doorstart. Volgens Kemp zijn er verschillende bedrijven geïnteresseerd in de juwelier, die 36 vestigingen telt. „Maar het scenario is weinig hoopvol”, zegt hij. Voor de 170 werknemers van het van oorsprong Rotterdamse bedrijf volgt zonder een doorstart ontslag.

De Rabobank heeft nu „de facto” de macht, aldus Kemp. „Zij hebben de sleutel.” Voor klanten die nog een bestelling hebben lopen bij de juwelier is dat waarschijnlijk slecht nieuws. „Om de twee minuten krijg ik nu wel een mail van een klant. Iemand die een trouwring heeft besteld en betaald, maar die nog niet heeft ontvangen, bijvoorbeeld”, zegt Kemp. Grote kans dat die klanten hun juwelen of hun geld niet krijgen. Grotere schuldeisers zoals de Belastingdienst gaan bij een faillissement voor.

Siebel draait al meerdere jaren verlies. In een poging het bedrijf te redden, fuseerde Siebel vorig jaar met Aurum. Dat bedrijf ontwerpt en verkoopt, net als Siebel, horloges en sieraden en is in handen in van investeringsmaatschappij Janivo. De directie probeerde het bedrijf in „afgeslankte vorm” voort te zetten. Dat bleek op korte termijn „niet realiseerbaar”.