Oekraïense rivalen in overleg - Rusland en EU uiten kritiek

Leden van de oproerpolitie.
Leden van de oproerpolitie. Foto Reuters / Gleb Garanich

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is vanmiddag in overleg gegaan met de drie belangrijkste oppositieleiders in het land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een tweet van oppositievoorman Arseni Jatsenjoek.

De politieke rivalen gaan met elkaar om de tafel in een poging een einde te maken aan de gewelddadige confrontatie tussen pro-Europese anti-regeringsbetogers en ordetroepen. Sinds middernacht zijn in Oekraïne nieuwe wetten van kracht die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. De regering heeft daarmee extra middelen in handen om de verschillende protestkampen in Kiev te ontruimen.

Drie doden

De ontruimingen zijn vanochtend begonnen. Daarbij vielen drie doden, van wie twee door scherp geschut. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van onder meer de politie in Oekraïne, waarin stond dat er slechts met rubberen kogels was geschoten. Een derde persoon kwam om het leven na een val van grote hoogte.

Wie de schoten heeft gelost is onbekend. Beide partijen grijpen de dodelijke incidenten aan om elkaar de beschuldigen van geweld.

Op livebeelden waren rond 15.00 uur allerlei brandhaarden te zien. Update 15.47: Een lezer attendeerde ons erop dat de livestream wordt uitgezonden vanaf het plein voor het Loebanovski stadion in Kiev.

Een journalist van de Russische zender Russia Today liet weten dat rond 15.00 uur Nederlandse tijd een grote actie zou beginnen van de politie en ordetroepen. Zij zouden daarbij geweld niet schuwen, meldde de zender. Journalisten ter plaatse melden ook dat de stad wordt afgesloten:

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Full-on police raid expected. Streets cleared of cars, nat’l tv, radio ordered to evacuate offices in Kyiv. Protesters fortifying base camp.
Twitter avatar kgorchinskaya Katya Gorchinskaya National TV & Radio located on Khreshchatyk St (inside #euromaidan barricades) ordered 2 evacuate in 1hr. Total cleanup expectd #Ukraine
Twitter avatar obk Olaf Koens Het centrum van de stad gaat op slot. Hotels, winkels en restaurants gaan om vier uur dicht. Onduidelijk of het van de overheid komt.

Rusland en EU kritisch over geweld

De Europese Unie liet vandaag weten sancties te overwegen als de Oekraïense regering zo hard blijft ingrijpen bij de Europagezinde demonstraties. Rusland kwam ook met een verklaring, waarin het de “buitenlandse inmenging” in Oekraïne veroordeelde. De oppositie is extremistisch en handelt in strijdt met de grondwet, meldde persbureau AFP.


De protesten in Oekraïne hebben alles te maken met Rusland en de EU. De eerste betogers gingen in november de straat op om te demonstreren tegen een besluit van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsverdrag met de EU niet te ondertekenen. In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland.

Dagelijks zijn duizenden tot tienduizenden mensen op de been om hun ongenoegen te uiten over de nieuwe koers die Janoekovitsj voor het land heeft gekozen. Oekraïne is zwaar verdeeld tussen mensen die Rusland welgezind zijn en aanhangers van toenadering tot Europa.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vindt de situatie zorgelijk.