Interactieve luchtvaartgeschiedenis

lezen / luisteren / kijken // webapp 100 jaar luchtvaart Webapp van The Guardian nrch.nl/39rk

Er zijn ieder moment ongeveer een half miljoen mensen in de lucht. Dat vertelt een rustige Brit je althans, in een mooi interactief verhaal bij The Guardian. In het kader van honderd jaar luchtvaart laat de site zien hoe druk de luchtroutes zijn, met een kaart waarop je de honderden en honderden vliegtuigen de wereld over ziet zoeven. Het geschiedenisverhaal, prachtig geïllustreerd met oude foto’s, is de moeite waard. Net als de blik op de steeds drukker wordende luchtvaarttoekomst. Is dat wel houdbaar? Maar gelukkig kun je al snel aan de slag met die kaart. Zoom in en laat het klokje bovenin z’n werk doen, dan kun je zien dat het 's nachts al snel best wel weer rustig is boven onze hoofden. Zo tegen vijf uur in de ochtend begint het weer. En dat wereldwijd. Eerst wordt Azië wakker, dan Europa en dan de Amerika’s.