Gokken op de juiste studie

Illustratie Veronique de Jong

Een opleidingsinstelling die studieadvies geeft, is toch een beetje als een slager die zijn eigen vlees keurt, vindt Michiel Hietkamp van CNV Jongeren. En dat terwijl juist de opleidingen verantwoordelijk zijn voor de voorlichting van toekomstige studenten. „Het advies is vaak slecht en bereikt de leerlingen niet”, zegt Hietkamp. Daarom lanceerde CNV Jongeren vorige week een website die per opleiding laat zien hoe het met de kansen op de arbeidsmarkt staat.

Studieperspectief.nl koppelt de opleidingen aan gegevens van uitkeringsinstantie UWV. De gegevens laten zien wat de verschillen zijn per regio en opleidingsniveau. Opvallend zijn de rode resultaten. Bij het zoeken op ‘top resultaten’ door heel Nederland toont de website maar zeven studies op hbo- en wo-niveau die een positief advies krijgen: alle deze studies leiden op voor een baan in de landbouw. „We zien gewoon dat er heel weinig vacatures zijn. Het is crisis”, zegt Hietkamp. Volgens hem zoeken er op dit moment 132.000 jongeren tot 24 jaar naar een baan.

Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet dat er steeds meer initiatieven komen om scholieren goed te informeren over een studie. Studieperspectief.nl is volgens Janssen een goed initiatief, want: „Het is goed dat er eerlijk wordt gedaan over kansen op de arbeidsmarkt.” Al kun je niet precies voorspellen hoeveel vraag er over een paar jaar in een bepaalde sector is. „Neem de studie industrieel ontwerpen in Delft. Toen studenten daar een paar jaar geleden aan begonnen, werd ze een baan beloofd. Inmiddels gaat het slecht met de bouwsector en is er geen werk”, zegt Janssen. Uiteindelijk is het volgens haar dan ook het belangrijkste om iets te doen wat bij je past.

Het doel van de website is niet om jongeren uit hun droom te helpen, benadrukt Hietkamp. „Scholieren die weten wat ze willen, moeten die studie vooral gaan volgen. Maar ze moeten wel onthouden: als ik dit kies, wordt het straks lastig om een baan te vinden.” Iets waar je vervolgens tijdens je studie rekening mee kunt houden. „Ze kunnen erop letten dat ze geen hoge studieschuld opbouwen. Of extra vakken volgen, zodat ze aantrekkelijker worden op de arbeidsmarkt.”

Wordt er door scholen dan niets gedaan om het studieadvies te verbeteren? Jawel. „Vorig jaar werd een soort bijsluiter geïntroduceerd, waarin informatie over arbeidsmarktperspectief is opgenomen”, zegt de woordvoerder van Fontys Hogescholen. Maar lang niet alle opleidingen maken gebruik van die folder. De LSVb telt 27 instellingen die de bijsluiter hebben ingevoerd.

Er komt langzaam betere voorlichting, maar het moet beter, vindt Janssen. Scholieren moeten zich dit jaar voor 1 mei aanmelden voor een nieuwe studie. Juist vanaf die datum zijn opleidingen verplicht objectieve en vergelijkbare informatie te geven. „Eerlijke voorlichting komt te laat.”