Federer ten koste van Murray naar halve finale Australian Open

Roger Federer na de winst op Andy Murray. In de halve finale neemt hij het op tegen Rafael Nadal.
Roger Federer na de winst op Andy Murray. In de halve finale neemt hij het op tegen Rafael Nadal. Foto AP / Aaron Favila

Roger Federer heeft voor de elfde keer op rij de halve finale van de Australian Open bereikt. De zeventienvoudig grandslamwinnaar, in Melbourne als zesde geplaatst, versloeg de Brit Andy Murray (4) in vier sets: 6-3, 6-4, 6-7 (6), 6-3.

Federer speelt in de halve finale tegen Rafael Nadal (1), die eerder vandaag Grigor Dimitrov versloeg.

Federer kende vorig jaar een tegenvallend seizoen met alleen toernooiwinst in Halle. Sinds hij voormalig wereldtopper Stefan Edberg als coach heeft aangesteld, lijkt hij aan een tweede jeugd te zijn begonnen. In zijn eerste vier partijen in Melbourne leverde de Zwitser geen set in en ook Murray had aanvankelijk niets in te brengen.

Net toen Federer op het punt stond de wedstrijd uit te serveren, sputterde Murray tegen. De verliezend finalist van vorig jaar plaatste bij een 5-4 achterstand in de derde set zijn eerste break en sloeg vervolgens toe in de tiebreak. In de vierde set ging het lange tijd gelijk op, totdat Federer in de achtste game dankzij een serie afzwaaiers van Murray de beslissende break plaatste.

Federer, viervoudig winnaar in Melbourne, zegt zich op 32-jarige leeftijd nog lang niet versleten te voelen. “Ik ben fitter dan vorig jaar”, vertelde hij direct na de partij tegen Murray.

“Vorig jaar vielen de resultaten tegen en ging het steeds moeizamer. Ik werk nu sinds een paar weken samen met Edberg en dat werpt zijn vruchten af. Dit is een geweldige start van het seizoen.”

Een compleet Zwitserse mannenfinale in Melbourne behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Federers landgenoot Stanislas Wawrinka (8) neemt het donderdag in de halve finale op tegen de Tsjech Tomas Berdych (7). Federer en Nadal komen een dag later in actie. (Novum)