Drie doden bij politieactie Kiev

Foto AFP

Bij pogingen van president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne om rond de regeringswijk van Kiev zijn macht te herstellen, zijn drie doden gevallen.

Volgens artsen is een van de slachtoffers mogelijk getroffen door een sluipschutter achter de politielinies op de Groesjevski-straat die leidt naar regeringsgebouwen en parlement aan de oever van de Dnepr.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde vanochtend dat de politie tot actie overging omdat ze aanwijzingen had dat demonstranten beschikten over „chemische spullen”. Premier Azarov ontkende elke verantwoordelijkheid voor de doden en noemde de betogers „terroristen”. In een reactie heeft de Europese Unie de regering opgeroepen het geweld te staken.

Afgelopen weken is er een splitsing opgetreden in het anti-regeringsprotest in Kiev. Radicalere ‘autonomen’ wierpen bij de Groesjevskistraat eigen barricades op, los van het al twee maanden bestaande tentenkamp op het Onafhankelijkheidsplein en de centrale Kresjtsjatik Boulevard: de Euromaidan. Volgens de leiders op deze Euromaidan, is het geweld uitgelokt door ‘provocateurs’. De regering zou die rekruteren onder harde fans van voetbalclubs als Dinamo Kiev, Dnepro en Metalloerg Charkov. De provocateurs worden titoesjki genoemd, naar vandaal Vadim Titoesjko.

Ondanks het geweld is de politie er niet in geslaagd de ‘autonomen’ bij de Groesjevskistraat en het verder gelegen Lobanovski Stadion te verdrijven. Politie en betogers stonden uren tegenover elkaar, elkaar beschietend met molotovcocktails en rubberkogels. De oproerpolitie, berkoet (zee-arend) geheten, voerde de spanning op door met wapenstokken ritmisch op haar schilden te slaan. Onder dekking van die schilden trachtten ze intussen barricades op te ruimen.

Elders op het Onafhankelijkheidsplein, dat vannacht door de politie met rust werd gelaten, bereidden de demonstranten zich vandaag ook voor op een bestorming door de politie. Oppositionele politici en andere leiders riepen de bewoners van Kiev op naar het plein te komen. Vanochtend leek het dat burgers daar gehoor aan gaven.