‘Twee doden bij protesten Oekraïne’

Demonstrant gooit een molotovcocktail naar de oproerpolitie vannacht in Kiev.
Demonstrant gooit een molotovcocktail naar de oproerpolitie vannacht in Kiev. Foto AP / Evgeny Feldman

Bij protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn twee doden gevallen. Een dode is bevestigd door de Oekraïense politie, die vanmorgen begonnen was met het ontruimen van barricades en een protestkamp in het centrum. Medici verklaarden tegenover internationale persbureaus AP en Reuters dat ze twee doden hebben gezien.

Volgens demonstranten zou een persoon zijn overleden aan zijn verwondingen als gevolg van schotwonden. De tweede dode zou zijn gevallen toen hij van een sokkel of pijler viel.

Bij de ontruiming zijn verschillende betogers gearresteerd. De demonstranten gooiden met molotovcocktails naar de politie. Die vuurde daarop terug met rubberkogels. Een correspondent van RT die ter plaatse is, twitterde vanmorgen:

Twitter avatar PeterGOliver_RT Peter Oliver Just got nailed with this. More tear gas in the air as well. #kiev http://t.co/IT2CVv4iO1

De afgelopen 24 uur was de demonstratie al uit de hand aan het lopen, zo laten beelden van RT zien:

Honderdduizenden demonstranten protesteren al maanden in Kiev tegen president Viktor Janoekovitsj, omdat hij de Europese Unie zijn rug toekeerde en zich nadrukkelijk nestelde in het Russische kamp door de banden met het Kremlin aan te halen. Een oplossing voor de onvrede lijkt niet binnen handbereik. Janoekovitsj weigerde gisteren met leiders van de oppositie in overleg te treden.