Documentaire

Arte, 21.50-22.45u

Rome als navel van de wereld. Voor Pier Paolo Pasolini ging dat zeker op. Voor de Italiaanse filmmaker, dichter, activist en veel meer (1922-1975) was Rome bepalend voor alles wat hij deed. Een goed idee dus, om de stad als vertrekpunt te nemen voor een tentoonstelling over leven en werk van Pasolini. Tot en met dit weekend is de expositie nog te zien in de Cinématheque Française in Parijs, later dit jaar in Rome en Berlijn.

Wat de tentoonstelling mooi laat zien is de vitaliteit en productiviteit van Pasolini. Hoe hij in de jaren 50, toen hij scenario's schreef voor Fellini en anderen, deel uitmaakte van de Romeinse artistieke elite. Als rauwe schrijver over outcasts in de buitenwijken maakte hij zijn entree. Hoe hij in de jaren 60, toen hij zelf films ging maken, werd verketterd door het establishment. Hij bleef het middelpunt van de kunstscene, nauw verbonden met Moravia, Fellini, een jonge Bertolucci, Laura Betti, Maria Callas. Een sleutelfiguur, tot ver na zijn dood in 1975.

Een van de samenstellers van de expositie, Alain Bergala, maakte voor Arte een gelijknamige documentaire. Ongetwijfeld met veel materiaal uit de expositie, en hopelijk met veel filmfragmenten.