Voer voor eurosceptici: de knullige campagnevideo van Verhofstadt

De afgelopen dagen streden eurocommissaris Olli Rehn en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt om het lijsttrekkerschap van de Europese liberalen. Om die strijd te winnen gebruikte Verhofstadt (intern) deze ietwat amateuristische campagnevideo. De Britse krant The Telegraph pikte de video op en vroeg zich af: is dit de slechtste campagnevideo ooit?

De afgelopen dagen streden eurocommissaris Olli Rehn en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt voor het lijsttrekkerschap van de Europese liberalen. Verhofstadt won en is daarmee ook kandidaat om het voorzitterschap van de Europese Commissie. Tijdens de interne campagne voor het lijsttrekkerschap maakte Verhofstadt gebruik van een ietwat ongelukkige campagnevideo. De Britse krant The Telegraph pikte de video op en vroeg zich af: is dit de slechtste campagnevideo ooit?.

Nu is de video inderdaad enigszins amateuristisch te noemen. We vroegen ons zelfs af of dit daadwerkelijk gemaakt is door het team van Verhofstadt. Een woordvoerder van ALDE bevestigt aan nrc.nl dat deze video inderdaad is gebruikt, “maar wel voor intern gebruik”.

The Telegraph gaat een stuk verder door de video “the worst campaign video ever” te noemen. Europa-redacteur Mark Beunderman legt uit waarom de krant zoveel kritiek uit:

“Het gaat allemaal om politiek. Degene die de aandacht heeft gegenereerd voor dit filmpje is de Britse Conservatieve Europarlementariër Daniel Hannan, al jaren een verklaard tegenstander van de Europese Unie. Hannan heeft een eigen blog op de site van de eveneens verklaard eurosceptische Britse krant The Daily Telegraph die onder Nederlandse eurosceptici ook fans heeft. In zijn bio op het blog staat: “believes the EU is making its peoples poorer, less democratic and less free”.

In het Verenigd Koninkrijk is Verhofstadt niet zo bekend als in Nederland, maar het gaat Hannan ook om het belachelijk maken van de EU als geheel. Zijn punt is dat Verhofstadt kandidaat is voor de opvolging van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Dit klopt natuurlijk, maar Hannan zet het wel heel zwaar aan: “Remember that this man is a serious candidate for Europe’s top job.”. In werkelijkheid geloven maar weinigen dat Verhofstadt kans maakt op de functie. De Europese Liberalen, die Verhofstadt aanvoert, zijn in vergelijking met de christen-democraten en de sociaal-democraten een kleine fractie. Ze kunnen moeilijk aanspraak maken op het commissievoorzitterschap.”

Harde campagne

Daarnaast maakt het filmpje volgens Beunderman duidelijk dat de campagnes rond de Europese verkiezingen, die later dit jaar worden gehouden, nu al hard worden gevoerd. Daarbij is het nieuw dat fracties uit het Europese parlement een kandidaat naar voren mogen schuiven voor het Commissievoorzitterschap. Beunderman:

“Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese verkiezingen schuiven Europese partijfamilies (liberalen, christen-democraten, socialisten, groenen) nu kandidaten naar voren voor het Commissievoorzitterschap. Het experiment met Europese lijsttrekkers maakt de verkiezingen in Nederland nu al een stuk ‘Europeser’ dan in het verleden: er is aardig wat aandacht voor die lijsttrekkers (ook de Duitser Martin Schulz, voor de socialisten). Maar dit is vooral negatieve aandacht, uit anti-EU-hoek.”