Derde dode in Oekraïne - premier waarschuwt ‘terroristen’ op Maidan

Bij demonstraties in Oekraïne is vandaag een derde dode gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de openbaar aanklager in Oekraïne. Premier Nikolaj Azarov heeft vanochtend gezegd dat de pro-Europese demonstraties tegen de regering ervoor hebben gezorgd dat “terroristen” de straat op zijn gegaan.

Gevechten tussen de politie en betogers in Kiev.
Gevechten tussen de politie en betogers in Kiev. Foto AP / Darko Vojinovic

Bij demonstraties in Oekraïne is vandaag een derde dode gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de Oekraïense openbaar aanklager. Premier Nikolaj Azarov liet onderwijl weten dat de pro-Europese demonstraties tegen de regering ervoor hebben gezorgd dat “terroristen” de straat op zijn gegaan.

Azarov waarschuwde dat alle “criminele handelingen” zouden worden bestraft. “Terroristen hebben tientallen mensen aangevallen”, zei hij.

“Ik laat nu officieel weten dat dit criminelen zijn die ter verantwoording moeten worden geroepen voor hun handelen.”

Volgens de openbaar aanklager had het derde lichaam dat werd gevonden meerdere schotwonden. Hij bevestigt hiermee meldingen van een arts van het kamp van de demonstranten. De eerste dode zou ook zijn gevallen als gevolg van schotwonden. Een derde persoon zou zijn overleden nadat hij van grote hoogte naar beneden was gevallen.

Gevechten bij ontruiming protestkamp Kiev

De gevechten tussen demonstranten en ordetroepen braken vanmorgen uit nadat de politie was begonnen met het ontruimen van barricades en een protestkamp in het centrum. Daarbij zijn verschillende betogers gearresteerd. De demonstranten gooiden met molotovcocktails naar de politie. Die vuurde daarop terug met rubberkogels. Volgens sommige bronnen wordt er echter ook met scherp geschoten.

Nieuwe wetten beperken recht om te demonstreren

Sinds gisterenavond zijn in Oekraïne nieuwe wetten in werking getreden die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. Gevangenisstraffen tot vijf jaar zijn mogelijk. Belangrijke wetgeving wordt in Oekraïne van kracht op dezelfde avond als ze is gepubliceerd: in dit geval gisteren om middernacht.

De situatie in Kiev is via verschillende media live te volgen (zoals via deze site). Hieronder zijn de laatste ontwikkelingen bij het protestkamp in de buurt van het parlement te volgen.

Maandenlang werd vreedzaam gedemonstreerd

In Oekraïne wordt al maanden gedemonstreerd. De protesten werden aangewakkerd door een besluit van president Viktor Janoekovitsj in november om een samenwerkingsverdrag met de EU niet te ondertekenen. In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland. Dagelijks zijn duizenden tot tienduizenden mensen op de been om hun ongenoegen te tonen over de nieuwe richting die Janoekovitsj voor het land heeft gekozen.

Een oplossing voor de politieke crisis lijkt niet binnen handbereik. Janoekovitsj weigerde gisteren met leiders van de oppositie in overleg te treden. Azarov gaf oppositieleiders vanochtend de schuld van het aanwakkeren van de demonstraties en het “destabiliseren” van het land.