denken @nrc.nl

Groningers, zeur niet!

schrijft Bert Dieter uit Den Haag

Groningers willen compensatie voor de gaswinning. Dat is vreemd. Rotterdammers bijvoorbeeld worden ook niet gecompenseerd voor permanente stankoverlast, verkeersdrukte en andere havengerelateerde zaken waar de BV Nederland geld mee verdient. De sociale werkvoorziening is de grootste werkgever van Groningen. Gecombineerd met de wetenschap dat de harde kern van de CPN daar huisde, lijken er in dit gebied dan ook heel andere sentimenten te spelen. En, o ja, in alle krimpgebieden zijn de huizenprijzen met 25 procent of meer gedaald de laatste jaren. Zonder aardbevingsscheuren.

Supermarkt, help me!

vraagt Alice de Nijs uit Haarlem

In opdracht van Economische Zaken werden afvalbakken van burgers doorzocht om te kijken wat we jaarlijks aan eten weggooien. 47 kilo per persoon! Ik wil graag minder kopen, maar de supermarkt helpt me niet. Wil ik één kippenpoot, dan zitten er vier in de verpakking. Wil ik vier plakken kaas, dan kan het alleen per negen plakken. Dit is de grootste oorzaak van voedselverspilling.

Eindelijk erkenning voor de mensheid

schrijft Anna Lopez Dekker, docente Spaans uit Amsterdam

Al jaren is de uitdrukking ‘misdaden tegen de menselijkheid’ mij een doorn in het oog. Die is ooit door iemand foutief uit het Engels vertaald en wordt sindsdien door iedereen klakkeloos nagezegd. ‘Menselijkheid’ is immers een eigenschap en daar kun je, bij mijn weten, geen misdaden tegen begaan (we hebben het ook niet over een ‘misdaad tegen de vriendelijkheid’). Groot was dan ook mijn opluchting toen in het artikel over Syrië op pagina 3 van de krant van gisteren het probleem netjes ‘misdaden tegen de mensheid’ werd genoemd.