De proeftijd van een fitnessinstructeur

Illustratie lotte klaver

Wie? Een fitnessinstructeur versus zijn werkgever Your Health Almere Wat? Hoger beroep Waar? Leeuwarden, meervoudige kamer van de civiele rechter

Waarom?

Op 10 mei 2013 komt de fitnessinstructeur voor 24 uur per week in dienst bij sportschool Your Health Almere. Hij krijgt een halfjaarcontract en een proeftijd van een maand. Na twee weken krijgt hij te horen dat er een andere, beter opgeleide, kandidaat is. De fitnessinstructeur mag nog wel minimaal zes uur per week door blijven werken bij Your Health. Hij is boos en zoekt juridisch advies. Het nieuwe contract tekent hij niet. Toch blijft hij doorwerken. In augustus stuurt hij een brief naar zijn baas dat hij al maanden niet voor 24 uur per week is ingeroosterd, maar dat hij wel volgens zijn contract van 24 uur wil worden uitbetaald. De manager van de sportschool laat hem per brief weten dat de instructeur er ten onrechte van uitgaat dat hij een contract voor 24 uur per week heeft. De manager schrijft: „[Ik] ben bang dat u opzettelijk met valse informatie en leugens Your Health Almere BV probeert te chanteren zoals u dit al eerder heeft geprobeerd. U weet net als ik dat u een overeenkomst aangegaan bent van 6 uur p.w. met Your Health Almere BV.”

De eis

De instructeur wil zijn loon van 960 euro bruto per maand voor de duur dat hij heeft gewerkt voor Your Health. De kantonrechter wees in eerste instantie deze eis af vanwege het feit dat de instructeur volgens de kantonrechter, hoewel met tegenzin, maar toch bewust instemde met de wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden „om zo zijn arbeidsovereenkomst veilig te stellen”.

De uitspraak

Ook in het hoger beroep krijgt de instructeur ongelijk. Volgens het gerechtshof in Leeuwarden doet het niet ter zake dat de instructeur niet heeft ingestemd met de opzegging. Dat is immers geen voorwaarde voor een opzegging in proeftijd. Een schriftelijke bevestiging van de opzegging is misschien niet verzonden door Your Health, maar dat is niet vereist voor een rechtsgeldige opzegging en het hof kan nergens vinden dat de instructeur om een dergelijke bevestiging heeft gevraagd.

De eis van de fitnessinstructeur wordt afgewezen.