Familie politieke elite sluist geld naar Caraïben

Familieleden van China’s hoogste politieke en militaire leiders hebben via bedrijven geld uit eigen land weggesluisd naar belastingparadijzen in het Caraïbisch gebied. Dit blijkt uit onderzoek van het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat zijn gegevens vandaag publiceert, onder meer in Trouw.

Het gaat onder meer om de zwager van president Xi Jinping en de zoon en de zwager van oud-premier Wen Jiabao. Ook familieleden van de vroegere leiders Deng Xiaoping en Hu Jintao hebben geld, vermoedelijk grote bedragen, in het buitenland geparkeerd. In totaal vond de ICIJ bewijzen dat ruim 21.000 mensen uit China en Hongkong deze weg gebruiken. Exacte bedragen gaven ze echter niet.

De onthullingen zijn pijnlijk voor president Xi Jinping omdat hij de afgelopen maanden juist campagne heeft gevoerd tegen corruptie. Het is overigens volgens de Chinese wet niet illegaal geld naar het buitenland te zenden via bedrijven. Ook is niet zeker dat Xi en andere leiders zelf wisten van de activiteiten van hun familieleden.

Intussen is is in Beijing vandaag het proces begonnen van Xu Zhiyong, die naam heeft gemaakt als activist tegen corruptie. Hem wordt verstoring van de openbare orde ten laste gelegd. Hij kan vijf jaar celstraf krijgen.