Nieuwe klimaatdoelstellingen EU op ‘veel terreinen weinig ambitieus’

Een protest tegen het EU-klimaatbeleid in Brussel. Veel milieugroeperingen willen een strenger beleid.
Een protest tegen het EU-klimaatbeleid in Brussel. Veel milieugroeperingen willen een strenger beleid. Foto Reuters / Yves Herman

De Europese Commissie heeft nieuwe, strengere klimaatdoelstellingen voor 2030 geformuleerd. De uitstoot van broeikasgassen moet over zestien jaar flink zijn teruggedrongen, maar op het gebied van duurzame energie is Brussel minder ambitieus.

In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen veertig procent lager liggen dan het niveau in 1990. Het energieverbruik in Europa moet voor 27 procent uit duurzaam opgewekte energie bestaan. De nieuwe doelstellingen lijken streng, want momenteel is het doel voor 2020 de ’20-20-20’-lijn: twintig procent minder CO2-uitstoot dan in 1990, twintig procent meer hernieuwbare energie als zon en wind en twintig procent meer energie-efficiëntie.

Maar niet alle doelstellingen zijn vanwege het gebrek aan bindende afspraken even ambitieus, legt klimaatredacteur Paul Luttikhuis uit:

“Veertig procent minder uitstoot zit aan de bovengrens van wat Europa zou kunnen doen. Het is een behoorlijk hoog streefgetal. Er zijn landen die veel liever een lager doel zouden willen hebben. Denk aan Polen, een land dat met tal van kolencentrales op negentig procent zit.

Maar het gebrek aan ambitie zit hem vooral op het terrein van de energiemix. Het streven ligt nu per land op twintig procent duurzame energie. Dat wordt 27 procent, maar geldt voortaan niet per land maar als richtlijn voor heel Europa. Dit wordt verder ingevuld door Brussel en als landen hier onderling geen afspraken over maken, dan stelt dit niks voor. Dan kan iedereen in 2030 naar elkaar wijzen als de doelstelling niet wordt gehaald.”

Voor veel milieugroepen en politieke partijen gaan de nieuwe klimaatdoelstellingen dan ook niet ver genoeg. Zo reageert Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks):

Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Major disappointment as @EU_Commission scales back ambition on EU #climate and energy policy for 2030 http://t.co/xZJWYmi7Cm
Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Hahahaha “@BarrosoEU: We show how #EU‘s leadership in global climate action is beyond doubts. #EU2030

Tijdens de Europese top in maart moeten de Europese regeringsleiders nog instemmen met de nieuwe doelstellingen. GroenLinks roept premier Rutte op om “ambitie te tonen” en “een bindend duurzaam energiedoel voor 2030″ in te stellen.

Lees meer over de nieuwe doelstellingen op het Klimaatblog van NRC-redacteur Paul Luttikhuis.