Broodje appeltaart

‘Of ik de appeltaartspray al besteld had’, vroeg een vriendin, nadat ik had verteld dat ik van plan was mijn huis te koop te zetten. Nou ken ik het verhaal dat je, vlak voor potentiële kopers je huis komen bezichtigen, een appeltaart moet bakken. Zodat je woning zich vult met de geur van huiselijk geluk.

‘Of ik de appeltaartspray al besteld had’, vroeg een vriendin, nadat ik had verteld dat ik van plan was mijn huis te koop te zetten. Nou ken ik het verhaal dat je, vlak voor potentiële kopers je huis komen bezichtigen, een appeltaart moet bakken. Zodat je woning zich vult met de geur van huiselijk geluk. En dat verhaal over appeltaartlucht in sprayvorm had ik ook gehoord. Maar ik dacht dat dat een broodje aap was.

Welnu; niets blijkt minder waar. Van de week raakte ik weer eens ouderwets verdwaald op internet. Linke soep: één moment van concentratieverlies en je zit urenlang naar foto’s van hotels in Californië te kijken. Of naar menukaarten van restaurants in Kopenhagen. Of je tikt ‘appeltaartspray’ in. En ja hoor. Het bestaat echt. Wie zijn hippe vrijgezellenflat aan de man wil brengen kan ook kiezen voor een mannelijke geur als leer & amber, en de duffe luierlucht in een crèche gaat men te lijf met een bus citroensmoothie of kauwgum. Of de geur uit zo’n spray in de buurt komt van het onweerstaanbare aroma van warme appel met kaneel? Geen idee. En ik ben niet van plan het uit te zoeken. Ik bak liever een appelcake.

Mix de zachte boter met de kristalsuiker tot een licht en romig mengsel.

Voeg een voor een de eieren toe en mix goed.

Schep er het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en een extra theelepeltje bakpoeder door.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Voor appeltaarten wordt altijd ‘friszure’ appels aangeraden. Zelf gebruik ik wat er aan sneus in de fruitschaal is achtergebleven. Snij de appels in kleine stukjes.

Doe een klontje boter in een koekepan, doe er de appel, kaneel, het gemberpoeder en een eetlepel basterdsuiker bij. Voeg het sap en de geraspte schil van een citroen toe. Ter variatie kunnen er ook gehakte pecan- of walnoten, of gewelde rozijnen aan worden toegevoegd.

Roer alles op een zacht vuurtje door elkaar tot de suiker gesmolten is en de specerijen geuren. Zet het vuur uit.

Beboter en bebloem een springvorm (24 of 26 cm). Leg eventueel bakpapier onderin. Schep het appelmengsel door het deeg en stort alles in de springvorm.

Sprenkel er de twee overgebleven eetlepels basterdsuiker over en zet de vorm in de oven (160 graden). Controleer na een uur of de cake gaar is.

Appelcake (8 personen): 200 gr zachte boter 180 gr fijne kristalsuiker 3 eieren 200 gr zelfrijzend bakmeel 1 tl bakpoeder 4 appels 1 citroen 1,5 tl kaneel 1 tl gemberpoeder evt pecannoten en rozijnen ±3 eetlepels bruine basterdsuiker