Brandweerman en agent blij met het privacygevoelige Google Glass

Brandweerman Patrick Jackson deed mee aan een wedstrijd om een Google Glass te kunnen winnen. Hij wil namelijk apps ontwikkelen die zijn vak veiliger moeten maken. Hij kreeg er één. Jackson is niet de enige uit de professionele hulpverlening die de gadget graag gebruikt. Artsen en politieagenten zien ook mogelijkheden. Maar, het gebruik is wel privacygevoelig.

Jackson wil het voor brandweermensen mogelijk maken om via de bril informatie te krijgen over de locatie en soort brand en het apparaat te laten fungeren als navigatiemiddel. Daarnaast heeft hij een app ontwikkeld die toont waar de dichtstbijzijnde brandkraan is. Twee andere apps, waar hij nog mee bezig is, zijn wat ambitieuzer: één applicatie moet blauwdrukken van gebouwen gaan weergeven met daarbij informatie waar wat gebeurt, de andere app toont de schematische tekening van auto’s, zodat ze deze makkelijker kunnen openbreken.

Glass gebruiken tijdens operaties

De brandweer-apps zijn slechts een van de vele voorbeelden waarmee de professionele hulpverlening denkt Glass te gaan gebruiken. Recent zijn er door de chirurg Dr. Anil Shah twee operaties uitgevoerd terwijl hij een Google Glass droeg. Een groot succes, zo vertelt hij aan Medical News Today:

“Als eerste heeft Glass als voordeel dat ik constant mijn ogen gericht kan houden op de patiënt. Ik hoef mijn hoofd niet af te wenden om te kijken naar bijvoorbeeld een MRI-scan of een X-ray. Daarnaast kan ik ook direct communiceren met de controlekamer en met de familie van de patiënt.”

Ook meent Shah dat Google Glass chirurgen kan helpen bij het documenteren van kritieke momenten tijdens een operatie. Zo kunnen bijvoorbeeld zowel de aanwezige chirurgen als andere assistenten tijdens een operatie zien waar de tumor zit.

Niet alleen de medische wereld zou baat kunnen hebben bij Google Glass. Ook wetshandhavers, momenteel alleen in de Verenigde Staten, zien brood in het gebruik van de bril. Politieagenten in de Amerikaanse staat Georgia filmden zo de allereerste aanhouding met de bril, zo schrijft de politiewebsite Police One.

Het privacyprobleem

Ondanks alle ‘glorie en halleluja’ verhalen vanuit de hulpdiensten over het gebruik van Google Glass is er één zeer kritische noot te plaatsen: de privacy. Want hoe fijn vinden familieleden van een patiënt het dat alle beelden worden opgeslagen op de servers van Google? En wat te denken van politieagenten die regelmatig dermate gevoelig materiaal tegenkomen dat ze dat niet met het publiek willen delen, maar wel met Google.

Google Glass stuurt namelijk alle communicatie, foto- en videobeelden naar de servers van Google. Dat is ‘handig’ omdat je er dan makkelijk bij kunt, maar voor (zeer) privacygevoelige informatie is dat het zeker niet.

Robert Scoble, technologie-evangelist, kreeg begin vorig jaar zelf een Google Glass en was lange tijd enorm enthousiast over het apparaat. Toch schreef hij eind december vorig jaar een kritisch artikel waarin hij beschrijft waarom de gadget op dit moment gedoemd is te mislukken. In de post legt hij uit waarom het apparaat de komende jaren waarschijnlijk nog geen mainstream product wordt. Naast dat het te maken heeft met batterijduur, apps en gebruiksgemak speelt ook de sensor in het apparaat een rol:

“Wat echt eng is? De oogsensor. Er is een reden waarom CEO Larry Page tijdens Googles ontwikkelaarsconferentie niet inging op mijn vraag over deze sensor. Het apparaat ziet wanneer je dronken bent of naar mensen kijkt naar wie je eigenlijk niet moet kijken. En natuurlijk gebruikt Google dat om te zien welke merken je bekijkt zodat ze die gegevens weer kunnen gebruiken in advertenties.”

Overigens ziet Scoble op termijn wel een variant van Google Glass op de markt verschijnen. Maar volgens hem is dat eerder in 2020 dan in 2014.