ASML boekt winst van 481 miljoen euro, presteert volgens verwachting

Werknemer in de kleedkamer bij de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML.
Werknemer in de kleedkamer bij de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML. Foto ANP / Joyce van Belkom

ASML heeft in het vierde kwartaal een winst geboekt van 481 miljoen euro op een omzet van 1,85 miljard euro. De Veldhovense chipmachinefabrikant presteerde daarmee conform de eigen verwachtingen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De brutomarge van ASML bedroeg 43,6 procent. De winstmarge werd zoals verwacht beïnvloed door de introductie van de extreme-ultraviolettechnologie (EUV), dat snellere en kleinere chips moet opleveren. De eerste drie EUV-chipmachines zijn inmiddels verscheept.

Omzet 5,2 miljard

Over heel vorig jaar bedroeg de omzet 5,2 miljard euro. De winst kwam uit op ruim een miljard euro. ASML zag in de laatste maanden van vorig jaar voor 1,5 miljard euro aan nieuwe boekingen binnenkomen. De orderportefeuille steeg daarmee naar bijna twee miljard euro.

De chipmachinefabrikant herhaalde dinsdag de verwachtingen voor het lopende kwartaal en het eerste halfjaar. Voor het eerste kwartaal voorziet ASML een omzet van ongeveer 1,4 miljard euro en een brutomarge van rond de 42 procent. Voor de eerste zes maanden verwacht ASML een omzet te behalen van ongeveer drie miljard euro, nog zonder de omzet uit de EUV-machines.

ASML wil het dividend dit jaar met vijftien procent verhogen in vergelijking met het voorgaande jaar. (Novum)