Amateurs van Cuijk met passie tegen profs

In een flits is het gebeurd. Terwijl op de voorgrond trainer Piet de Kruif wordt geïnterviewd voor de camera van Telesport bukt een van de spelers van amateurclub JVC Cuijk zich naar een medespeler toe. Met een ruk trekt hij de korte broek van zijn slachtoffer tot op de enkels, tot hilariteit van het team. Onderbroekenlol op televisie.

Op het eerste gezicht lijkt het een doodnormale training voor de ploeg uit uit het Brabantse Cuijk, die speelt in de Topklasse. Op de andere helft van het hoofdveld scoort het vrouwenelftal van de club de ene na de andere prachtige goal tijdens een combinatieoefening. En als tijdens de rondo een speler door de benen wordt gespeeld, gaan alle spelers lachend op de grond zitten. Leedvermaak. Maar na afloop schudt technisch manager Hans Kraay jr. het hoofd. „Deze training krijgt een zeventje. Ze waren wat nerveus.”

Dat is niet zo gek. Vanavond staat de kwartfinale van de KNVB-beker op het programma. Cuijk is de eerste amateurclub sinds GVVV uit Veenendaal, twee jaar geleden, die zo ver doordringt in het bekertoernooi. Vanavond is misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit de clubhistorie, uit bij eredivisionist PEC Zwolle.

Het kwaliteitsverschil tussen het team van trainer Ron Jans en de amateurs van JVC Cuijk is normaal gesproken enorm. Terwijl de spelers van PEC zeven dagen per week trainen, moet de selectie van de Topklasse-ploeg vandaag een snipperdag nemen om op tijd naar Zwolle te kunnen afreizen.

Toch is het vertrouwen groot in Cuijk. „We hebben dit jaar een kampioenselftal”, zegt verdediger Jorrit Ritzen. „Reëel gezien hebben we tegen PEC hooguit een kleine kans, maar we kunnen van iedereen winnen.” Het vertrouwen komt voort uit de 2-1 overwinning in de achtste finales op MVV. Na afloop werd de wedstrijd ontsierd door rellen van de Maastrichtse supporters, die hun woede koelden op de inmiddels opgestapte trainer Tini Ruijs. Die ongeregeldheden overschaduwden de dik verdiende winst van de ploeg van het trainersduo Kraay en De Kruif. „We hadden ook met 4-0 of 5-0 kunnen winnen”, zegt Ritzen.

Sportief lijkt het verschil tussen de profs uit de de eerste divisie – die ondanks de toevoeging van de tweede elftallen van Ajax, PSV en FC Twente aan kwaliteitsinflatie lijdt – en de Topklasse kleiner te zijn geworden. De nieuwste profclub Achilles ’29, de afgelopen drie jaar heer en meester in de Topklasse, staat dit seizoen weliswaar pas negentiende en voorlaatste in de Jupiler League. Maar dat komt omdat de selectie net als vorig jaar bij de amateurs slechts drie dagen per week traint. Zes keer per week is normaal. „Als wij zes dagen zouden trainen houden we zeker vier of vijf teams onder ons”, zegt Kraay jr over zijn ploeg JVC Cuijk.

Financieel is het onderscheid tussen de eerste divisie en de Topklasse ook al gering. Wie goed kijkt, zou kunnen denken dat de amateurs in de eerste divisie spelen en niet in de Topklasse. Liefst 55 spelers begonnen dit seizoen op amateurbasis voor één van de twintig clubs uit de laagste profcompetitie.

Bij JVC Cuijk heeft iedere speler een contract. Noem het een deeltijdsalaris. Voor de spelers een leuke vergoeding naast wat ze verdienen met hun normale baan. Maar de bedragen kunnen hoog oplopen. Een doorsnee selectiespeler zou op jaarbasis circa 5.000 euro opstrijken. De echte toppers toucheren bijna 20.000 euro. Volgens voorzitter Ingrid Kloosterman zijn de vergoedingen „marktconform”, meer wil ze er niet over kwijt.

Voor veel spelers is het een reden om in het amateurvoetbal te blijven. Een avontuur in de kelder van het profvoetbal is financieel niet aantrekkelijk genoeg. De 22-jarige spits Kevin van Veen sloeg vorig jaar nog een profcontract van FC Den Bosch af. „Het is bij Cuijk financieel beter geregeld dan bij Den Bosch”, zegt hij. Van Veen heeft naast het voetbal een eigen stukadoorsbedrijf.

Overstappen naar het betaalde voetbal ligt voor veel Topklasseclubs moeilijk. De sterkere teams kunnen kwalitatief wel mee met het niveau in de eerste divisie, maar een overstap naar het profvoetbal betekent uitholling van de selectie. Spelers stoppen omdat ze niet kunnen leven van het voetbal. „Ik ga mijn baan niet meer opzeggen voor een avontuur in het profvoetbal”, zegt de 28-jarige Ritzen. „Ik moet ook voor mijn twee kinderen kunnen zorgen.”

Maar een overgang naar het profvoetbal overwegen ze bij JVC Cuijk nog niet. Eerst maar eens de kwartfinale zien te winnen bij PEC. Het niveauverschil met een eredivisieclub is waarschijnlijk nog te groot, erkent iedereen bij de club. Aan de fans zal het in ieder geval niet liggen. Tweeduizend supporters reizen af naar Zwolle om hun club toe te juichen. „Het hele dorp heeft het er al dagen over”, zegt Ricardo Wolfs, eigenaar van de lokale Primera. „Ik heb hier zeker 500 kaarten verkocht.”

Als de Brabantse club vanavond weet te winnen is dat ook de verdienste van het trainersduo Kraay jr. en De Kruif. Na een slechte seizoenstart hebben de coaches de geheel vernieuwde selectie verenigd tot een hecht collectief. De ploeg staat tweede in de Topklasse Zondag, drie punten achter koploper AFC. „Het team is bereid zo diep te gaan”, zegt Kraay jr.. „Ze tonen zoveel passie. Dat is allemaal hun eigen verdienste.” Maar wie Kraay jr. hartgrondig hoort vloeken als het licht op het hoofdveld opeens gedeeltelijk uitvalt – het blijft een amateurclub – of tijdens een mislukte oefenvorm kan zich iets voorstellen bij de bron van al die passie.

Ondanks al het succes stopt het trainersduo na dit seizoen. Kraay jr. kan de wedstrijden op zondag niet meer combineren met zijn televisiewerk. De club ziet hem met spijt vertrekken. „Ik had hem liever nog een jaar op de bank gehad”, zegt voorzitter Kloosterman. Maar supporter Wolfs denkt dat Kraay jr. op het juiste moment weggaat. „Kan hij het volgend jaar nog beter doen dan?”