Agnes Jongerius PvdA-kandidaat Europese verkiezingen

Een portret van Agnes Jongerius.
Een portret van Agnes Jongerius. Foto ANP / Evert Elzinga

Voormalig vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius kandideert zich namens de PvdA voor de Europese verkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van het partijbestuur bevestigd aan persbureau Novum. De vakbondsvrouw wordt tweede op de lijst na Paul Tang.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Mooi! Straks met Agnes samenwerken voor goed werk en tegen uitbuiting en schijnconstructies in Europa http://t.co/rjbMix9bGm

Met de keuze voor Jongerius haalt de PvdA een grote naam binnen, van iemand die meer bekend is van haar vakbondswerk dan als politica.

De partijtop en de leider van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement, Thijs Berman, probeerden de oud-FNV-voorzitter eerder al zover te krijgen dat ze zich kandidaat zou stellen, maar toen wilde Jongerius niet. Ze zou hebben gesolliciteerd voor het burgemeesterschap van Utrecht, maar kreeg die functie niet.

Oud-Tweede Kamerlid Paul Tang werd vervolgens in november gekozen tot lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen. Bij een referendum onder de leden behaalde Tang toen een absolute meerderheid: 52 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste concurrent was lobbyiste Zita Schellekens. Als PvdA-lijsttrekker wil Tang, een gepromoveerd econoom, campagne voeren voor “een Europa aan het werk”.

De Europese verkiezingen zijn op 22 mei.