Aanslag op leider ‘roodhemden’ Thailand - noodtoestand van kracht

Een leider van de regeringsgezinde ‘roodhemden’ in Thailand is vandaag neergeschoten in het noordoosten van het land. In hoofdstad Bangkok en omstreken werd net de gisteren aangekondigde noodtoestand van kracht.

Politieagenten houden de wacht bij het hoofdkantoor van de koninklijke Thaise politie, waar zich vandaag voor de poorten betogers hadden verzameld.
Politieagenten houden de wacht bij het hoofdkantoor van de koninklijke Thaise politie, waar zich vandaag voor de poorten betogers hadden verzameld. Foto Reuters / Damir Sagolj

Een plaatselijk leider van de regeringsgezinde ‘roodhemden’ in Thailand is vandaag neergeschoten in het noordoosten van het land. In hoofdstad Bangkok en omstreken werd net de gisteren aangekondigde noodtoestand van kracht. Dat meldt persbureau Reuters. De maatregel, die veiligheidstroepen meer mogelijkheden geeft om arrestaties te verrichten, moet ervoor zorgen dat de demonstraties tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra niet verder uit de hand lopen.

De demonstranten van de oppositie hebben volgens persbureau AFP gemeld dat ze ondanks de noodtoestand blijven doorgaan met hun acties.


Dat de politieke onvrede over Shinawatra zomaar kan omslaan in extremer geweld, blijkt uit de aanslag op roodhemd Kwanchai Praipana bij hem thuis. Hij is de leider van regeringsgezinde betogers in de provincie Udon Thani. De Thaise politie is ervan overtuigd dat de aanval te maken heeft met zijn politieke steun aan Shinawatra’s regering. “Ze wilden duidelijk niet dat hij het zou overleven”, zei zijn vrouw.

Bangkok komt enigszins tot rust

In Bangkok leek het normale leven weer op gang te komen na de acties van vorige week. Bij de demonstraties, waarbij betogers van de oppositie het verkeer in Bangkok grotendeels plat legden, vielen tientallen gewonden bij explosies die de protestkampen als doelwit leken te hebben.

Betogers willen aftreden Shinawatra

De anti-regeringsdemonstranten willen dat premier Shinawatra - de zus van oud-premier Thaksin - aftreedt en dat haar regering wordt vervangen. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai. Volgens de oppositie heeft hij via zijn zus nog steeds de touwtjes in handen. De woede onder de bevolking laaide op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin weer terug zou kunnen keren naar Thailand.

Begin december heeft Yingluck na wekenlange demonstraties het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die vinden op 2 februari plaats.