Gegevens van 20 miljoen creditcardhouders gestolen

Foto AFP

De leiders van drie Zuid-Koreaanse creditcardmaatschappijen gingen gisteren diep door het stof. Dat moest ook wel toen de omvang van de diefstal van gegevens van hun klanten bekend werd.

Namen, adressen, telefoonnummers, betalingen, sofinummers van ongeveer de helft van alle Koreanen zijn gestolen door een computerdeskundige en doorverkocht aan marketingbedrijven. Tot de slachtoffers behoren waarschijnlijk ook president Park Geun-hye en VN-chef Ban Ki-moon.

Voor veel banken stonden gisteren lange rijen mensen die zeker wilden weten dat hun geld veilig is. Advocaten zijn intussen een groepsproces aan het voorbereiden tegen de bedrijven.

De omvang van de diefstal kwam aan het licht na de arrestatie van de computerdeskundige. De man werkte voor het Koreaanse kredietbureau en zou de gegevens van zo’n twintig miljoen kaarthouders simpelweg op een usb-stickje hebben gekopieerd. Behalve de dief zelf, zijn ook managers gearresteerd van de reclamebureaus die de data van hem hebben gekocht. Onduidelijk is wat zij tot nu toe met die gegevens hebben gedaan.

De Koreaanse commissie voor financiële diensten heeft gezegd dat de creditcardmaatschappijen alle schade zullen vergoeden. De autoriteiten gaan onderzoeken hoe het kan dat de gegevens, die niet waren versleuteld, zo gemakkelijk gekopieerd konden worden.

Zuid-Korea werd in 2011 opgeschrikt door datadiefstal bij het sociaal netwerk Cyworld, met 35 miljoen accounthouders. In 2012 werden de gegevens gestolen van 8,5 miljoen abonnementshouders van het telefoonnetwerk KT Mobile. (BBC, Reuters)