Wawrinka klopt drievoudig titelverdediger Djokovic

Stanislas Wawrinka viert zijn overwinning op Novak Djokovic. Foto AP/Rick Rycroft

Stanislas Wawrinka heeft vanmiddag op de Australian open voor een verrassing gezorgd. De als achtste geplaatste Zwitser schakelde in de kwartfinale Novak Djokovic, de winnaar van de laatste drie edities in Melbourne, uit: 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7. De wedstrijd duurde net geen vier uur.

Voor Wawrinka is het na de US Open van vorig jaar zijn tweede halve finale bij een grandslamtoernooi. Daarin wacht de Tsjech Tomas Berdych (7). Die rekende eerder dinsdag af met David Ferrer.

In de eerste set had Djokovic weinig moeite met zijn tegenstander. Vanaf 2-2 liep de titelverdediger via twee breaks uit naar de setwinst. In het tweede bedrijf miste Wawrinka in de derde game al de kans om een break voorsprong te nemen, maar dat zette hij later recht en via een break trok hij de stand gelijk.

De Zwitser kreeg steeds meer de overhand in de partij en pakte de derde set met overmacht. Djokovic schakelde een tandje bij en pakte hierop een break.

Djokovic voor het eerst sinds 2010 niet naar halve finale

Ook in de beslissende set was het Djokovic die als eerste een break pakte. Wawrinka toonde nu echter veerkracht en brak meteen terug. Vervolgens hielden beide mannen hun opslag lange tijd. Ook een korte regenonderbreking bij 5-5 kon de twee niet van de wijs brengen.

Uiteindelijk was het Wawrinka die op 8-7 een breakpunt en dus een matchpunt kreeg. Djokovic serveerde goed, maar volleerde vervolgens de return van Wawrinka buiten de lijnen. Daarmee werd hij voor het eerst sinds Roland Garros 2010 voor de halve finale van een grandslamtoernooi uitgeschakeld. (Novum)