VS stellen materieel ter beschikking aan Rusland voor Sotsji

De VS stellen lucht- en marineschepen ter beschikking om Rusland te steunen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotjsi. Dat schrijft persbureau Reuters. De Russische autoriteiten zijn hard op zoek naar een ‘zwarte weduwe’ uit Dagestan, die mogelijk van plan is een aanslag te plegen.

Veiligheidspersoneel staat bij het treinstation van Volgograd. Eind december werd daar een aanslag gepleegd. Foto Reuters / Sergei Karpov

De VS stellen lucht- en marineschepen ter beschikking, waaronder twee schepen in de Zwarte Zee, om Rusland te ondersteunen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotjsi. Dat schrijft persbureau Reuters. Recente aanslagen van militanten dreigen de spelen te overschaduwen. De Russische autoriteiten zijn hard op zoek naar een ‘zwarte weduwe’ uit Dagestan, die mogelijk van plan is een aanslag te plegen.

Het materieel van het Amerikaanse leger mag indien nodig worden ingezet, maakte het Pentagon bekend in een verklaring. Gisteren kwam een video naar buiten waarop te zien is hoe twee islamitische militanten de aanslagen in Volgograd van eind december opeisen. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven. Ze dreigden ook met nieuwe aanslagen tijdens het sportevenement in Sotsji.

Zoektocht naar zwarte weduwe’

In Sotjsi is de politie hard op zoek naar een vrouw die mogelijk een terroristische aanslag wil plegen tijdens de Olympische Winterspelen, zo meldt CNN. Het zou gaan om een 22-jarige weduwe van een militant uit de Kaukasus. De vrouw zou al een maand niet meer in haar huis in Dagestan gezien zijn. Vorige week zou ze in Sotsji zijn aangekomen.

Volgens veiligheidsexperts worden er nog veel meer verdachten gezocht. “Ik garandeer dat ze over deze zwarte weduwe praten”, zegt een voormalig CIA-agent tegen CNN, “maar ze praten over nog veel meer zwarte weduwen.” Zwarte weduwen zijn vrouwen van opstandelingen die zijn gedood door regeringstroepen.

    • Mirjam Remie