‘Medeoprichter en oud-drummer Normaal, Jan Manschot, overleden’

Drummer Jan Schampschot (Jan Manschot) van Normaal. Foto ANP / Erik van 't Woud

Jan Manschot, die samen met Bennie Jolink oprichter was van Normaal, is vannacht overleden. Dat meldt omroep Gelderland. Hij was 66 jaar.

Manschot richtte Normaal begin jaren zeventig op met Bennie Jolink, maar verliet de Achterhoekse rockgroep in 1989. Later maakte hij diverse radioprogramma’s voor Omroep Gelderland, zoals Achter d’n Issel en Superzondag. In de zomer van 2012 werden tumoren ontdekt bij Manschot.

Normaal begon met spelen in een keldertje onder het postkantoor in Doetinchem. Ze lieten zich onder meer inspireren door de Rolling Stones en de Pretty Things. Een van hun bekendste nummers was Oerend Hard.

Manschot en Jolink studeerden samen in Enschede. De muziek van Normaal werd onder meer gekenmerkt door het Achterhoekse dialect waarin Jolink zong.

    • Laura Klompenhouwer