Wie wil niet ‘leven als een Zweed’?

Hij heeft alles geprobeerd, van kabbala tot kamasutra, zegt de zwarte, gespierde, Amerikaanse acteur. Niets hielp. Totdat hij iets nieuws ontdekte: ‘leven als een Zweed’. Daar zit hij nu, op een bankje in de zon op zijn terras aan de West Coast, met een baby op schoot. Bij zijn nieuwe levensstijl hoort pappaledighet, een half jaar vaderschapsverlof tegen 90 procent van het salaris.

In een met glamour gemaakt reclamefilmpje probeert de Zweedse vakbond TCO de geneugten van ‘het Zweedse model’ aan de man te brengen. De kern: gepamperd van de wieg tot het graf. Het filmpje legt uit dat in Zweden met dank aan de bonden iedereen voorzieningen heeft waar elders alleen rijken van profiteren. Mensen weten te weinig van het Zweedse model, legt een woordvoerder uit, „waardoor de bonden hun bestaansrecht moeilijk kunnen rechtvaardigen.”