Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Toegangspoortjes stations NS vanaf augustus ‘gefaseerd’ dicht

Foto ANP/Robert Vos

De toegangspoortjes op een aantal stations van de NS worden vanaf 1 augustus ‘gefaseerd’ gesloten. Als dat gebeurt kan er niet meer worden gereisd met het oude papieren kaartje. Om te kunnen reizen met de spoorwegmaatschappij moeten reizigers een OV-chipkaart hebben of een wegwerpkaartje met een chip kopen bij een NS-automaat.

De overgang vindt geleidelijk plaats, licht een woordvoerder toe. “Het is niet zo dat van de een op de andere dag alle stations in Nederland alleen nog maar toegankelijk zijn met een OV-chipkaart.” Het systeem wordt volgens de zegsman ‘gefaseerd’ ingevoerd.

‘Proef in Woerden is een succes’

In Woerden loopt al enige tijd een proef waardoor het station alleen toegankelijk is voor gebruikers van een OV-chipkaart. De NS spreekt van een succes, en heeft daarom besloten om vanaf 1 augustus ook andere stations te laten volgen. Het gaat in eerste instantie om stations die wat omvang en aantal reizigers betreft vergelijkbaar zijn met Woerden.

Daarna volgen de grote en kleine stations. Al zijn Den Haag Centraal en Utrecht Centraal naar verwachting pas in 2015 aan de beurt, omdat die stations grootscheeps worden verbouwd.

De NS wilde het papieren kaartje eigenlijk al begin dit jaar afschaffen. Maar er waren problemen met de ‘langeafstandskorting’. Hoe langer de reis, hoe meer voordeel de reiziger krijgt. Maar wanneer de reiziger overstapte naar een andere vervoerder, was de NS-korting niet meer geldig. Technische problemen bij een aantal regionale vervoerders waren hier de oorzaak van. NS verwacht dat de problemen voor 1 augustus zijn opgelost. (Novum)