Timmermans: jammer dat Iran ontbreekt op vredestop Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vindt het jammer dat Iran morgen toch niet aanwezig is bij het vredesoverleg over Syrië. Foto ANP / Bart Maat

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vindt het jammer dat Iran morgen toch niet meedoet aan het vredesoverleg over Syrië. Dat zei hij gisteravond in het actualiteitenprogramma Knevel en van den Brink. Zijn Russische ambtsgenoot Lavrov noemde de beslissing vanmorgen een “fout”, maar geen ramp.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de uitnodiging aan Iran voor de besprekingen in Zwitserland gisteren op het laatste moment ingetrokken. De deelname van Iran zorgde voor veel onrust: de oppositiegroep Syrische Nationale Coalitie (SNC) dreigde het overleg te boycotten. De Verenigde Naties hadden Iran op het laatste moment toch uitgenodigd, tot vreugde van Rusland, dat vindt dat Iran als belangrijke speler hoe dan ook aanwezig moet zijn. Maar de VS vinden dat Iran eerst het formele mandaat van de conferentie moet onderschrijven.

‘Geen oplossing zonder betrokkenheid Iran’

Timmermans vindt ook dat deelname van Iran een voorwaarde is voor het slagen van de gesprekken, zo zei hij gisteravond. Hij denkt dat er “geen duurzame oplossing voor het land denkbaar is zonder betrokkenheid van de Iraanse autoriteiten”. Hij begrijpt wel dat de uitnodiging aan Iran is ingetrokken, omdat het overleg zal gaan over een overgangsregering. Dat is een uitgangspunt dat Iran blijft afwijzen.

Rusland noemt de beslissing van de VN de uitnodiging in te trekken een verkeerde, maar het is volgens de Russen geen ramp, zo schrijft persbureau AP. Lavrov denkt dat het besluit een negatief effect heeft op het imago van de VN.

De SNC heeft gisteren laten weten nu toch bij de vredesbesprekingen in het Zwitserse Montreux aanwezig te zijn. Timmermans zal voor Nederland aanwezig zijn bij de top.

Bekijk hier de uitzending van Knevel en van den Brink:

    • Mirjam Remie