Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Seriejunk

Afgelopen weekend was het weer zo ver: ik zat trillend in foetushouding in een hoekje van mijn woonkamer naar Breaking Bad te kijken. Ik hoor bij de eenderde van alle Nederlanders die last heeft van binge-watching: het kijken van meerdere serieafleveringen achter elkaar. To binge is jezelf verzwelgen. In eten, drank, drugs, tv-series. It’s time to come clean. Ik ben verslaafd.

Vorige week publiceerde weblog Buzzfeed een pijnlijk herkenbaar lijstje over binge-watching: de zeven fases van een serieverslaving.

1. Onschuldig (ach, even beetje Game of Thrones kijken, leuk toch?).

2. Ik heb nu een paar House of Cards gekeken, dan kan die ene aflevering er ook nog wel bij.

3. Ik MOET weten hoe het verder gaat. Ik bel thuisbezorgd.nl. Laat zitten dat feestje.

4. Shit, ben ik mijn leven aan het vergooien? NOU EN? Ik ben bezig! Laat me kijken.

5. Het is al 4 uur ‘s nachts, het maakt nu toch niet meer uit. Hup, nog eentje.

6. De laatste aflevering. Dat was het dan. WAT NU?

7. Weg ermee! Naar buiten. Ik wil mijn leven terug.

Ik zit nu in fase 5 van mijn verslaving aan Breaking Bad, de met Emmy’s bekroonde serie over een brave scheikundeleraar, die langzaam in een drugscrimineel verandert. Zaterdagnacht merkte ik dat Netflix de laatste acht afleveringen van het laatste seizoen nog niet beschikbaar heeft gesteld. Nog erger: dat duurt nog tot eind februari, terwijl het einde van de serie in de VS al op tv is uitgezonden.

Als een verslaafde zijn shotje niet krijgt, wordt hij boos.

Middelvingertje van Netflix, of van de makers: wie het einde van Breaking Bad eerder wil zien, moet de dvd-box maar kopen. Illegaal downloaden dan maar? Verleidelijk. Ik betaal graag voor media: de krant, Spotify en Netflix, omdat mijn geld - jullie content in een mooie verpakking, soms een heel eerlijke ruil is. Netflix is het geld waard. Maar dan wil ik niet hoeven wachten.

De laatste aflevering van Breaking Bad staat sinds september al op torrentsites. Binnen twaalf uur na verschijning was hij al 500.000 keer gedownload. Dat krijg je dan.

Logisch, de verslaafde zal alles doen om aan zijn spul te komen. Iets dat al beschikbaar is voor een deel van de wereld, kun je niet aan de rest onthouden. De filmindustrie is gewend om ons in elk window (bioscoop, tv, dvd, videotheek, video on demand) elke keer voor hetzelfde product opnieuw geld afhandig te maken.

Dat kan niet zo blijven. Ik wil The Wolf of Wall Street nu al thuis kunnen kijken. En Breaking Bad tegelijk met de rest van de wereld. Als ik iets wil zien, wil ik het nu en op het door mij gekozen apparaat. Betalen volgt dan vanzelf.

    • Stijn Bronzwaer