Sanoma en vakbonden akkoord over ontslagen

Sanoma en de vakbonden hebben donderdag een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan. Het akkoord is van belang voor de werknemers van het Fins-Nederlandse mediaconcern die worden getroffen door de reorganisatie die het bedrijf eind oktober heeft aangekondigd. Circa vijfhonderd voltijdbanen verdwijnen en 32 van de 49 tijdschriften, als Nieuwe Revu, Panorama en Playboy, staan in de verkoop.

Sanoma heeft last van dalende inkomsten uit abonnementen, losse verkoop en advertenties. Bovendien levert het meerderheidsbelang in tv-bedrijf SBS voorlopig minder op dan gedacht. Sanoma wil zich daarom in Nederland richten op een kleiner aantal tijdschriften die voldoende winst maken en die kunnen groeien op internet. De reorganisatie treft naar verwachting vooral de tijdschriftentak en zijn ondersteunende afdelingen.

Sanoma en de bonden Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), FNV Kiem en CNV hebben afgesproken dat werknemers die weg moeten, kunnen kiezen. Medewerkers die direct vertrekken, krijgen iets meer geld mee dan medewerkers die langer in dienst blijven en zich laten begeleiden door Sanoma van werk naar werk. „De waarde van het werk-naar-werk-traject is hoger”, stelde bestuurder Anne Jan de Graag van FNV Kiem op de website van de vakorganisatie.

De onderhandelingen over een sociaal plan begonnen in november moeizaam, zegt Yvonne Dankfort (NVJ) in vakblad Villamedia: „Na een openingsbod van werkgevers dat ver beneden peil was, heeft de directie onder druk ingezien dat er behoorlijk wat bij moest komen om tot een onderhandelingsresultaat te komen.”