Politie: ‘zwarte weduwe’ verschuilt zich in Sotsji

In Sotsji bevindt zich mogelijk een ‘zwarte weduwe’ die tijdens de Winterspelen een zelfmoordaanslag zou kunnen plegen. De Russische staatsveiligheidsdienst FSB jaagt sinds 13 januari op een jonge vrouw uit Dagestan die door de mazen van het veiligheidsnet rond Sotsji zou zijn geglipt en zich nu in de buurt van de sportcomplexen zou verbergen om mogelijk een bomaanslag te plegen.

De Russische politieautoriteiten bagatelliseren de dreiging. Maar de plaatselijke nieuwswebsite BlogSotsji publiceerde zondag wel een intern memorandum van de chef van de FSB in Krasnodar, de provincie waar de Winterspelen vanaf 7 februari plaatsvinden, aan de politie in Sotsji. De FSB meldt dat ze het spoor van de weduwe Ruzana Ibragimova uit Dagestan is kwijtgeraakt en dat de 22-jarige vrouw sinds 11 januari mogelijk in Sotsji is.

In dat geval zou ze er in zijn geslaagd de politiekordons te omzeilen. Sinds 7 januari geldt in Sotsji een noodverordening en is het gebied met talrijke wegversperringen en controleposten van de buitenwereld afgegrendeld.

Ibragimova is weduwe van de Kaukasische moslimstrijder Sjamsoedin Magomedov die zo’n jaar geleden in Chasavjoert (Dagestan) is „geneutraliseerd”, volgens het FSB-jargon. Zijzelf zou hierbij gewond zijn geraakt.

De Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov waarschuwde onlangs dat een „eskadron” klaarstaat om de bezoekers van de Winterspelen een „cadeautje” te presenteren.