Poetin zei: homo’s moeten kinderen met rust laten

Verschillende media wereldwijd

De aanleiding

Zou president Poetin de Olympische Spelen stiekem al een beetje zat zijn? Onlangs verzuchtte hij tegen een groep internationale journalisten dat de sport niets met politiek te maken zou moeten hebben. Tevergeefs natuurlijk, want sinds de aankondiging van een omstreden wet tegen ‘homopropaganda’ bij minderjarigen is bijna alles wat er in de media over ‘Sotsji’ verschijnt politiek geworden. Zijn homoseksuele sporters wel veilig op de Spelen? En wat gebeurt er als iemand in het publiek een regenboogvlag, symbool voor acceptatie van lesbiennes en homo’s, mee wil nemen?

Dit weekend was het weer raak. ‘Poetin: homo’s moeten bij kinderen wegblijven’ is de kop boven een klein berichtje dat zaterdag in nrc.next verscheen.

Niet alleen in nrc.next kwam deze uitspraak van Poetin langs. Wereldwijd verschijnt de uitspraak in de media. „Just leave the kids alone, please”, zou Poetin volgens de Amerikaanse krant The Washington Post hebben gezegd (vertaald naar het Engels dan). Volgens de krant werd door de Russische president zo de indruk gewekt dat homo’s achter kinderen aanzitten. De Britse BBC meldde het zo: „You can feel free in your relationships but leave children in peace.” Volgens persbureau AP leek het alsof Poetin homoseksualiteit en pedofilie op één hoop gooide.

Wat heeft Poetin nou precies gezegd over homo’s en kinderen?

En, klopt het?

Vrijdag had Poetin een gesprek met vrijwilligers die voor de spelen zijn opgeleid. De beelden zijn terug te vinden op YouTube en op de site van de NOS. Een jonge Russische vrouw raapt daar haar moed bij elkaar, en komt met een vraag over – houd je vast – de trainingspakken die ze dragen. Ze vraagt Poetin waarom die pakken toch in regenboogkleuren zijn, terwijl „propaganda van homoseksualiteit verboden is”. (Overigens wel pas nadat ze zich excuseerde voor de „lichtzinnige of rebelse” vraag en had bezworen dat die afkomstig was van een buitenlandse collega.) De zaal lacht. Poetin fronst. En antwoordt vervolgens dat ze het mis heeft als ze denkt dat hij de pakken heeft laten ontwerpen.

Maar daarna gaat hij ook serieus in op de kwestie. „We verbieden niets en pakken niets aan. We nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor zulke verhoudingen, in tegenstelling tot andere landen in de wereld. Daarom kan iedereen gerustgesteld zijn. Maar laat de kinderen wel met rust, alstublieft.” Daarnaast liet Poetin in het gesprek met de vrijwilligers weten dat er geen verbod is op homoseksualiteit, „maar op propaganda van homoseksualiteit en pedofilie”.

Poetin doelt hiermee natuurlijk op de omstreden wet die hij in juni tekende. Die wet verbiedt ‘propaganda onder minderjarigen van niet-traditionele seksuele relaties’ en is onderdeel van een bredere wet ‘ter bescherming van kinderen’. Het woord ‘homo’ of ‘pedofiel’ komt niet in de wet voor. Die termen koos Poetin vrijdag dus zelf.

Hoe moeten we dit nu duiden?

Poetin zegt inderdaad dat homo’s kinderen met rust moeten laten. Omdat propaganda van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ onder minderjarigen in Rusland nu verboden is, zou je dat kunnen opvatten als een waarschuwing voor homo’s die van plan zouden zijn om bijvoorbeeld voorlichting over homoseksualiteit te geven aan minderjarigen. Het betekent niet meteen dat Poetin bedoelt dat homo’s pedofielen zijn.

Maar Poetin doet ook helemaal geen moeite om die suggestie te vermijden. Hij gebruikt homoseksualiteit en pedofilie in één adem. Dit is overigens niet ongewoon in Rusland. Een van de ergere scheldwoorden voor homo is daar het woord ‘pederast’. En dat betekent zoiets als: een man die seks heeft met jongens.

Conclusie

Poetin zei vrijdag dat homoseksualiteit in Rusland niet verboden is. „Maar laat de kinderen met rust, alstublieft”, voegde hij er aan toen. De uitspraak is dus waar.

Of Poetin dit zegt omdat hij denkt dat homoseksualiteit en pedofilie met elkaar te maken hebben, wordt niet duidelijk. Het zou ook kunnen dat hij alleen doelt op de Russische wet die ‘propaganda’ voor ‘niet-traditionele seksuele relaties’ aan minderjarigen verbiedt.

    • Geertje Tuenter