Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw rellen in Kiev, strengere demonstratiewet vanavond van kracht

Een demonstrant staan op een barricade.
Een demonstrant staan op een barricade. Foto AP / Sergei Grits

Het was opnieuw een gewelddadige nacht in Kiev. De politie heeft geprobeerd barricaden van opstandelingen te ontmantelen. Daarop gooiden demonstranten met waterbommen en stenen, de politie reageerde met granaten, traangas en rubberkogels.

De politie wist één versperring van demonstranten te ontmantelen, maar werd daarna door de menigte teruggedreven. Uiteindelijk hielden de demonstranten zich staande. Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft de regering ervan beschuldigd mensen te betalen voor het gewelddadig verstoren van de protesten, zoals het ingooien van ramen en het in brand steken van auto’s. Op die manier wordt de opstand onwettig. Klitsjko zegt dat de criminelen zijn verdreven door de menigte.

Olaf Koens, correspondent voor de Volkskrant, twittert:

Twitter avatar obk Olaf Koens Kiev abuzz with paid thugs roaming the town. Crowd below my balcony is beating up two of them. Medieval stuff. http://t.co/zqg7oiCDVe

Anti-demonstratiewetten vanavond van kracht

De Oekraïense krant Golos Ukrainy heeft vandaag de wetten afgedrukt die de regering vorige week invoerde, schrijft persbureau AFP. De wetten leggen het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden en maken gevangenisstraffen tot vijf jaar mogelijk. Belangrijke wetgeving wordt in Oekraïne van kracht op dezelfde avond als ze zijn gepubliceerd: in dit geval twaalf uur vanavond.

President Janoekovitsj wil de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief het zwijgen opleggen. De VS en Europa hebben gisteren opnieuw hun zorgen geuit over het geweld in Oekraïne. Ze noemen de wetten “ondemocratisch” en “repressief”.

De demonstraties werden aangewakkerd door een beslissing van Janoekovitsj in november om een verdrag tot toenadering tot de EU niet te ondertekenen. In Kiev zijn tienduizenden en soms honderdduizenden demonstranten op de been.