Opeens komt DSM dan met cijfers

Foto Hollandse Hoogte, bewerking NRC studio

Het managen van verwachtingen is de nieuwe ‘winstwaarschuwing’.

Vorige week signaleerde biotechnologiebedrijf DSM dat de omzet- en winstverwachtingen uit de pas gingen lopen met de resultaten die pas eind februari worden gepresenteerd. Om teleurstellingen te voorkomen besloot het concern daarom vanmorgen inzicht te geven in de boeken.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het niet verwachte handelsbericht: de koers daalde bijna 10 procent, de sterkste daling sinds december 2008.

Toch steeg het bedrijfsresultaat afgelopen jaar van 1,1 miljard euro naar 1,3 miljard euro. Bij de cijfers over het derde kwartaal liet DSM nog weten over heel 2013 een bedrijfsresultaat van ten hoogste 1,4 miljard euro te willen realiseren. „We zijn en blijven goed op schema”, zei topman Feike Sijbes-ma vanmorgen in een toelichting op de cijfers.

De omzet bedroeg afgelopen jaar 9,6 miljard euro, tegenover 9,1 miljard euro een jaar eerder. Het onderdeel Nutrition, dat voedingssupplementen en vitamines maakt voor mensen en dieren, kampte wel met diverse soorten tegenwind. Zo was de Amerikaanse markt van voedingssupplementen en omega-3-visolie zwak en heeft DSM last van de aanhoudende zwakke vraag van consumenten. Op de diervoedermarkt staan de prijzen van vitamine E onder druk.

De voedingstak boekte een winst van 207 miljoen euro, dat is vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. „DSM heeft veel overnames gedaan, waarmee Nutrition groei zou moeten laten zien, maar die blijft uit”, zegt SNS-analist Corné van Zeijl. Analisten rekenden op een winst van ongeveer 240 miljoen euro.

DSM is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste vitaminefabrikant ter wereld. Het concern is een marktleider in speciale voeding en voedingssupplementen voor mens en dier. DSM wil minder afhankelijk worden van conjunctuurgevoelige en laag renderende basischemicaliën.

Groei wil het bedrijf vooral realiseren in de sectoren biotechnologie, hoogwaardige materialen en vitaminen. Dat is de motivatie van topman Sijbesma geweest om het concern te transformeren van een chemiebedrijf naar biotechnologiebedrijf.

Voor dit jaar blijft DSM voorzichtig. De wisselkoersverschillen zullen door de dure euro in het nadeel blijven spelen, denkt het bedrijf. Voor dit jaar schat DSM de negatieve gevolgen op 70 miljoen euro.

Ook blijven de economische vooruitzichten, volgens DSM, „matig” met lage groei in Europa, bescheiden groei in de VS en een afnemende groei in de opkomende markten.

De cijfers zijn nog voorlopig en niet door de accountant gecontroleerd. De definitieve cijfers worden gepresenteerd op 26 februari, samen met het jaarverslag.