‘Ontuchtverdachte Frank R. heeft bekentenis afgelegd’

Een man kijkt naar zijn webcam. Frank R. verleidde honderden meisjes via de webcam tot het verrichten van seksuele handelingen. Hij zou een bekentenis hebben afgelegd. Foto ANP / Roos Koole

De 48-jarige Frank R., die verdacht wordt van het verleiden van honderden meisjes tot webcamseks, heeft bekend. Dat hebben meerdere bronnen aan het Dagblad van het Noorden bevestigd, zo meldt de krant.

R. zit sinds oktober in voorarrest. In acht jaar tijd zou hij 295 meisjes seksuele handelingen laten hebben verrichten voor de webcam. Elf meisjes zou hij fysiek hebben misbruikt. Het OM maakte gisteren bekend dat er deze maand nog meer belastend materiaal in zijn huis is gevonden. Het gaat om gegevensdragers zoals CD’s, CD-roms en een externe harde schijf, dat in een dichtgeschroefd schot in een gangkast was opgeslagen.

Ook minderjarige jongens zouden slachtoffer zijn geworden van R. Hij misbruikte afbeeldingen die hij van ze maakte, om zichzelf voor te doen als jongen.

‘Frank R. geen pedofiel’

De advocaat van R., Robert van Haarst, zei in NRC Weekend dat “het grensoverschrijdende seksuele gedrag” van zijn cliënt voortkomt uit bovenmatig internetgebruik. Psychiatrisch onderzoek wijst dit volgens de advocaat uit. Dat zou betekenen dat R. niet als pedofiel geboren is. Volgens de advocaat is tbs met dwangverpleging door de uitkomst van het psychiatrisch onderzoek uitgesloten. Het OM denkt dat Frank R. wél pedofiel is en wil hem opnieuw door een psychiater en een psycholoog laten onderzoeken.

    • Mirjam Remie