Onrust in familievak FC Utrecht ‘toont feilen kaartverkoop aan’

FC Utrecht laat „grondig onderzoeken” hoe het kan dat honderd Feyenoordsupporters toegangskaarten hebben verkregen voor het Utrechtse familievak tijdens de eredivisiewedstrijd tussen de twee clubs afgelopen weekend. Dat laat de club weten in een verklaring. De politie arresteerde zondag negen voetbalsupporters die betrokken waren bij vechtpartijen. De PvdA in de Utrechtse gemeenteraad gaat vragen stellen over het politieoptreden. De partij wil weten waarom kinderen en hun ouders zijn geëvacueerd, terwijl de hooligans mochten blijven zitten. Raadslid Marleen Haage noemt het „onacceptabel” dat vaders en kinderen het stadion huilend hebben verlaten.

Het incident van zondag voedt de angst voor problemen bij de bekerwedstrijd Ajax tegen Feyenoord van morgen. Er doen verhalen de ronde dat Feyenoord-fans kaarten hebben voor de Arena, waar de Rotterdamse fans eigenlijk geen toegang toe hebben. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep op „alsjeblieft” niet naar de Arena te gaan.

Zondag hebben de honderd Feyenoordfans, van wie ongeveer helft harde kern, volgens FC Utrecht „via het illegale circuit” kaarten weten te bemachtigen voor het familievak. Dat is verboden, maar volgens Utrecht „een terugkerend fenomeen in de Nederlandse voetbalstadions”. Het gaat volgens de club om een breed probleem: „Dit toont aan dat het kaartverkoopsysteem waar landelijk mee gewerkt wordt door clubs, niet waterdicht is.”

Tijdens de wedstrijd besloot de politie de Feyenoordfans op de Utrechtse tribune „te bevriezen”. Supporters in de familievakken werd verzocht elders plaats te nemen, zodat de mobiele eenheid een cordon rond de Feyenoordfans kon aanleggen om ze in bedwang te houden. Volgens FC Utrecht is deze keuze gemaakt „om escalatie te voorkomen”.