Omzet Unilever omlaag, DSM verhoogt operationele winst

Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Unilever had in het vierde kwartaal opnieuw last van ongunstige wisselkoersen. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern zag zijn omzet tussen oktober en december met zes procent teruglopen tot 11,8 miljard euro. Het aantal verkochte producten nam juist wel toe. Dat heeft Unilever vandaag voorbeurs bekendgemaakt.

Het bedrijf kampt al langere tijd met de prijs van de euro, die in waarde is toegenomen ten opzichte van veel andere munteenheden. Van de omzet behaald in vreemde valuta’s blijft minder over wanneer Unilever dat omwisselt naar euro’s.

Unilever had afgelopen jaar ook last van zwakkere economische groei in opkomende economieën als India, Brazilië en China. Als gevolg daarvan moest het concern in oktober zijn omzetverwachting al temperen.

Unilever behaalde in 2012 een omzet van ruim 50 miljard euro. Het bedrijf is sterk afhankelijk van de opkomende economieën en haalt bijna 60 procent van zijn omzet hiervandaan. De sterke groei in deze landen verklaarde jarenlang de bovengemiddelde groeicijfers van het levensmiddelenbedrijf.

Winst DSM omhoog

Chemiereus DSM zag zijn operationele winst in het vierde kwartaal juist stijgen. Het bedrijf verhoogde de inkomsten na aftrek van de kosten met dertig procent ten opzichte van de periode oktober tot december 2012. De operationele winst komt daarmee uit op 316 miljoen euro, schrijft het beursgenoteerde DSM vandaag.

Ook over het gehele jaar hield het voormalige Nederlandse Staatsmijnen meer over. De operationele winst over 2013 ligt met 1,3 miljard euro zo’n twintig procent hoger. Dat is in lijn met de verwachtingen die DSM in november bekendmaakte.

Het chemiebedrijf wil dit jaar zijn prestaties in ieder geval licht ophogen, om zo een verwachte tegenvaller van zeventig miljoen euro door ongunstige wisselkoersen op te kunnen vangen. DSM verwacht ook dat het moeizame economische klimaat in Europa en de Verenigde Staten blijft aanhouden. Het concern komt eind februari met de officiële jaarcijfers.

    • Laura Klompenhouwer