‘Of ik paddo’s heb genomen?’

René Gude, sinds mei vorig jaar de Denker Des Vaderlands en inmiddels een vaste gast bij De Wereld Draait Door, zat voor het VPRO-programma 24 uur met... een etmaal opgesloten met cabaretier en interviewer Theo Maassen. Vrijdag is de uitzending.

En...was het leuk?

„Nou, ik ben eerlijk gezegd er nog steeds een beetje hyper van. Ik kende Maassen niet persoonlijk, ter voorbereiding van het programma had ik naar zijn oude optredens gekeken. Ik was heel benieuwd hoe hij mij als interviewer zou benaderen. Ik dacht: gaat die gevaarlijk uitziende man in de aanval, of gaat hij echt het gesprek aan?

En wat werd het?

„Vooral dat laatste. Maassen is toch meer die aardige buurjongen uit de film Minoes dan de man van de harde grappen. We hebben uiteindelijk maar vijf uur geslapen. De rest van de tijd hebben we zitten praten, zonder pauzes.”

Waar hebben jullie het over gehad?

„Het eerste uur ging het vooral over mijn ziekte. Ik heb botkanker en ben ongeneeslijk ziek. In 2011 werd mijn rechterbeen geamputeerd. Theo had een broertje dat op zijn zestiende is overleden aan leukemie. Mijn stelling is dat de dood moeilijker is voor degenen die achterblijven, dan voor degene die sterft. We kregen daar een interessante discussie over.”

Welke onderwerpen kwamen nog meer langs?

„Veel politieke onderwerpen. Ik heb, gekleed in een houthakkerskostuum, ook een pleidooi gehouden voor nationalisme. En Maassen heeft me paddo’s aangeboden.”

U bent oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Sinds kort bent u als filosoof vaak te gast bij DWDD.

„Dat is een gouden kans. Het aantal mensen dat ik nu bereik is veel groter dan toen ik nog les gaf. En Matthijs is enthousiast. We zijn van plan om samen een tv-cursus ‘humeurmanagement’ te gaan geven, een beetje in de stijl van de colleges van Robbert Dijkgraaf in DWDD University.”

Nog even over die paddo’s? Heeft u ze genomen?

„Laat dat maar de cliffhanger van dit gesprek zijn.”

Rosan Hollak

24 uur met René Gude, vrijdag, Ned. 3, 20.25u.

    • Rosan Hollak