Rusland: EU vergroot chaos Kiev

Ook op internationaal niveau escaleert de politieke strijd in Oekraïne. Volgens Rusland is de situatie in Kiev „onbeheersbaar” aan het worden en „stookt” met name Europa de spanningen op.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken veroordeelde vandaag de Europese steun voor de oppositie, die al twee maanden het centrum van Kiev bezet houdt uit protest tegen het besluit van president Janoekovitsj om geen handelsverdrag met de EU maar een ‘deal’ met Rusland te sluiten. De houding van sommige Europese landen is „gewoon onfatsoenlijk en verhit de situatie”, adus Lavrov.

Rusland keert zich „categorisch tegen provocatieve gesprekken over een splitsing van Oekraïne”, zei hij. Zo’n schisma is een thema in Kiev. Binnen de oppositie leeft de vrees dat juist Moskou uit is op een verdeling van het land, waarbij het rijke Oosten in Russisch vaarwater komt, het Westen onder Europese invloed en het midden rond Kiev verdeeld achterblijft.

In Kiev kwam het ook vannacht weer tot rellen tussen ongeregelde jongens en de politie. President Janoekovitsj liet weten dat zijn geduld op is. Sinds vrijdag zijn er spoedwetten die hem meer vrijheid geven om gewapenderhand in te grijpen. Volgens Lavrov heeft Janoekovitsj in Rusland niet om hulp gevraagd.