Noodtoestand in Californië – nu ook bosbranden in de winter

Door warm en uitzonderlijk droog weer kampt Californië met bosbranden in een tijd dat er gewoonlijk nauwelijks vuur is. Hoewel diverse branden in het zuiden van de Amerikaanse staat onder controle zijn, heeft de gouverneur de noodtoestand uitgeroepen.

In januari zijn er al 150 ‘significante wildbranden’ geteld. In dezelfde periode vorig jaar was er niet één. Het gemiddelde is 25 branden.

Terwijl de rest van de Verenigde Staten kampt met winterse stormen en lage temperaturen, is het zuidwesten van de Amerikaanse staat getroffen door een gebrek aan neerslag. Gouverneur Jerry Brown van Californië zegt de ernstigste droogte in honderd jaar te verwachten – terwijl 2013 al het droogste jaar ooit was in de staat met 38 miljoen inwoners.

Brown riep afgelopen vrijdag de ‘droogte-noodtoestand’ uit. Hij riep burgers op hun waterverbruik met 20 procent te verminderen. Er gelden strenge regels bij grasbesproeiing en autowassen. Ook gaat er nu meer water naar de steden. Zo’n 75 procent van het water is in Californië bestemd voor de landbouw, maar dit percentage daalt in tijden van droogte.

Rond de metropool Los Angeles hebben de brandweerlieden doorgaans weinig te doen in de winter. Het afgelopen weekend waren duizend man en een watervliegtuig nodig om een brand bij Glendora nabij Los Angeles te beheersen. In deze stadsregio is het al weken rond de 25 graden, met nul procent kans op neerslag. Volgens de nationale weerdienst is er weinig verandering op komst.

Ook de afgelopen zomer vraten de branden vele hectaren groen op in de heuvels nabij Los Angeles. Maar in de winter komt het nauwelijks voor. „In mijn carrière heb ik dit niet eerder gezien”, zei Ken Pimlott van het departement voor bosbeheer en brandpreventie eerder op een persconferentie. „Dit zijn mid-zomerse omstandigheden.”