Noodtoestand afgekondigd in Bangkok

Betogers zwaaien dinsdag met de nationale vlag tijdens een demonstratie. Foto AP / Sakchai Lalit

De Thaise regering heeft in Bangkok en omliggende provincies de noodtoestand afgekondigd. Dat meldt persbureau AP. De maatregel, die veiligheidstroepen meer mogelijkheden geeft om arrestaties te verrichten en zoekacties te houden, geldt voor een periode van zestig dagen.

De regering van premier Yingluck Shinawatra hoopt met de noodtoestand enigszins grip te krijgen op de protestacties van de Thaise oppositie. In Bangkok wordt al maanden gedemonstreerd tegen Shinawatra. Demonstranten willen dat zij aftreedt en dat haar regering wordt vervangen door een niet-gekozen interim-regering die hervormingen moet doorvoeren om corruptie te stoppen.

Vorige week legden betogers het verkeer in Bangkok grotendeels plat. Zij lieten toen weten dat de actie het begin zou zijn van een nieuwe reeks demonstraties. Onze correspondent in Zuidoost-Azië, Melle Garschagen, legde toen kort uit waarom de actievoerders tegen de huidige democratie in Thailand zijn:

“Thailand is een complex en verdeeld land. Aan de ene kant is er de hoogopgeleide, stedelijke elite, aan de andere kant zijn er de boeren uit het noorden, die vroeger arm waren maar emancipeerden sinds Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, vanaf 2001 het land leidde. Hij deed veel aan armoedebestrijding: hij schold de schulden van boeren kwijt, gaf subsidie op benzine en zorgde ervoor dat dorpen elektriciteit, asfalt en telefoonbereik kregen. Allemaal om hun stem te winnen: door de populariteit onder boeren wint zijn kamp nu steeds de verkiezingen. De stedelijke elite voelt zich daardoor gepiepeld: zij hebben het land tachtig jaar bestuurd, domineren de rechterlijke macht, hebben het leger achter zich en betalen de meeste belasting. Maar het geld dat ze inbrengen, wordt in hun ogen alleen maar gebruikt om hun stem te laten verwateren. Daarom gaan ze de straat op.”

Verkiezingen op 2 februari

Yingluck Shinawatra is de zus van oud-premier Thaksin. Hij werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai. Volgens de oppositie heeft hij via zijn zus nog steeds de touwtjes in handen. De woede onder de bevolking laaide weer op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin weer terug zou kunnen keren naar Thailand.

In december kondigde de premier na weken protest aan dat ze het parlement zou ontbinden. Sindsdien leidt ze een overgangsregering. De verkiezingen vinden plaats op 2 februari, maar het is de vraag of die door kunnen gaan als het zo onrustig blijft.

De afgelopen week vielen bij verschillende explosies tientallen gewonden.

    • Laura Klompenhouwer