Naar Brussel voor steun aan Erdogan

Aanhangers van de Turkse premier Erdogan in de bus die hen naar Brussel zal brengen. Foto Olivier Middendorp

Het motregent. Op station Amsterdam Sloterdijk druppelen zo’n zeventig Turkse Nederlanders een dubbeldekker in. Een cameraman van de Turkse staatstelevisie maakt nog een paar shots. Naast de bus ligt een matje waarop een man knielend het avondgebed uitspreekt.

Honderden Turks-Nederlandse aanhangers van Tayyip Erdogan reisden gisteravond naar Brussel om de Turkse premier in zijn hotel te verwelkomen. Vandaag en de komende dagen ontmoet Erdogan topfunctionarissen van de Europese Unie, onder wie Commissievoorzitter Barroso. De gesprekken gaan over de toetreding van Turkije tot de EU. Het bezoek stond al gepland voor eind vorig jaar een corruptieschandaal losbarstte rond de Turkse regering, dat de afgelopen weken in Turkije tot veel protest heeft geleid. De Nederlandse aanhangers van Erdogan gaan voor een paar uurtjes naar Brussel om hem hun rotsvaste steun te betuigen.

„Wij geloven niet in de corruptiezaak”, zegt Ali Riza Karacaer vlak voor vertrek. „De demonstranten willen geen fraude aan de kaak stellen, ze willen Erdogan onderuithalen.” Oppositiepartijen zouden zelf geen meerderheid kunnen behalen, daarom zouden ze de premier op ondemocratische wijze willen afzetten. Een paar aanhangers laten op station Sloterdijk weten dat de meerderheid van het Turkse volk achter Erdogan staat. „Ze [de demonstranten] kunnen er niet tegen dat een praktiserende moslim van Turkije een rijzende ster heeft gemaakt. Vroeger was de Turkse lira minder waard dan toiletpapier. Dankzij Erdogan zijn alle IMF-schulden afbetaald en zijn we een economische wereldmacht geworden. Turkije is een voorbeeld voor het hele Midden-Oosten”, zegt Eraslan Güngör.

Ook om andere redenen was het de afgelopen weken onrustig in Turkije. Vrijdag nam het parlement een controversiële wet aan die artsen verbiedt eerste hulp te bieden aan patiënten zonder toestemming van de overheid. Zondag gingen duizenden Turkse demonstranten de straat op ter nagedachtenis aan de Turks-Armeense journalist Hrant Dink. In 2007 werd hij vermoord door een jonge Turkse nationalist.

„Natuurlijk ben ik bang dat Erdogan wordt afgezet”, zegt Atanur Balci. Volgens Balci wil de financiële sector het in Turkije voor het zeggen krijgen. „Waarom denkt u dat zoveel van ons in Nederland zijn? Omdat het slecht ging met Turkije. Nu gaan veel mensen terug. Dankzij Erdogan is er voldoende werk. Voor hem draait het om democratie en de onafhankelijkheid van Turkije. Zijn tegenstanders willen macht en hebben alleen financiële belangen.”

    • Maral Noshad Sharifi