Met Flow gaat het lekker!

Lezen // tijdschrift Flow € 6,95. Als je een beetje vrolijk bent aangelegd: 2554½

Het irritante aan Flow is dat het zo moeilijk bladert. Meestal heb je een blad in de hand en laat je, van achter naar voor, alle pagina’s even voorbij flippen. Gaat niet met Flow. Komt door die katerntjes met dikker papier die erin zitten. Knutseldingetjes. Vellen met voorgestanste uitscheurkaartjes.

Verder is Flow natuurlijk fantastisch. Nee, echt. Ook als je niet houdt van liefjes getekende covers, van slogans als feel connected – live mindfully en van de uitscheurkaartjes („boekendoorgeefkaartjes”) die je in een boek kunt stoppen, met daarop de tekst „voor jou omdat...”, en „wat ik mooi vond aan dit boek...” en „mijn lievelingspagina...” (wát? ja, echt, je lievelingspagina in een boek) – zelfs als je niet van zulke fratsen houdt, kun je, moet je, nog altijd vaststellen dat het blad goed is gemaakt. Mooie illustraties en foto’s, gaaf papier, bijzonder verzorgd.

En het gaat lekker met Flow. Het is een uitgave van Sanoma, waarmee het over het geheel genomen niet zo goed gaat, maar Flow liet een oplagestijging zien bij de laatste kwartaalcijfers (plus 14 procent). In kwartaal drie van 2012 was de betaalde oplage 62.000, vorig jaar 71.000. En het is de grens over gegaan. In 2012 verscheen al een Engelstalige versie, en sinds vorige maand is er ook een Duitse Flow.

Waarom is het zo’n succes? Het is geen doorsneeglossy. Het combineert verhalen met kunstzinnige illustraties en knutselachtige elementen, dat samen een heel sterk papieren product vormt. Iets wat niet al in overvloed in de kiosk ligt én iets wat niet echt makkelijk online vervangbaar is. Maar je moet wel houden van al die blijheidstukjes, dat genieten van het leven, dat zin geven aan je dag. Zoals: „Hoera, het is vandaag!” Of om zelf in te vullen in het uitneembare Kleine geluk boekje: „Waar ik dankbaar voor ben vandaag...”, „Dit uur had ik niet beter kunnen besteden...”, „Heel lekker gegeten heb ik deze week...”. Hoeveel lezers zullen dat van vele weken ook echt invullen? Maakt niet uit, het ziet er fraai uit, een leuk dingetje waarmee je als lezer verwend wordt. De foto’s in het boekje „zijn van jullie”.

En dan is nog meer Nederlands succes in het buitenland: Happinez. Het heeft al een paar jaar een Duitse versie, en sinds deze maand is er ook een Franse Happinez. Zo wordt Europa langzaam mindful, onder aanvoering van de nuchtere Nederlanders.

    • Peter Leijten