Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Met Chineasy moet iedereen Chinees kunnen leren

Zwarte, elkaar kruisende strepen, een onbeduidende hoeveelheid wit. Voor de meeste westerlingen zijn Chinese tekens geheimtaal. Ondernemer Shaolan Hseu bedacht daarom Chineasy, een slim project dat werd uitgevoerd door de gevierde grafisch illustrator Noma Bar. Het project won de Designprijs 2014 van tijdschrift Wallpaper.

Foto: Wallpaper
Foto: Wallpaper

Zwarte, elkaar kruisende strepen, een onbeduidende hoeveelheid wit. Voor de meeste westerlingen zijn Chinese tekens geheimtaal. Ondernemer Shaolan Hseuh, geboren in Tapei maar wonend in Londen, wilde daar wat aan doen. Ze bedacht Chineasy, een slim project dat werd uitgevoerd door de gevierde grafisch illustrator Noma Bar. Het project won de Designprijs 2014 van tijdschrift Wallpaper.

Het concept is simpel: van het symbool wordt een tekeningetje gemaakt dat verbonden is met de betekenis. Het teken voor ‘persoon’ wordt een poppetje, het teken voor ‘groot’ een poppetje dat zijn armen wijd houdt. Het teken voor ‘boom’ wordt een boom, twee tekens van een boom (omgevormd tot één teken) staan voor ‘bos’ en drie tekens van een boom staan voor ‘woud’. Het teken voor ‘vrouw’ wordt een vrouw, en twee tekens voor vrouw staan voor… discussie.

In onderstaand filmpje zie je hoe het werkt:

http://www.youtube.com/watch?v=Ip32Sqo4rn8

Slechts 10 of 20 procent is tekening

Hoe simpel het concept ook is, de uitvoering is dat allerminst. Ontwerper Noma Bar (bekijk zijn werk hier) maakte het zichzelf niet gemakkelijk. Minstens 80 procent van de afbeelding moest bestaan uit de structuur van het Chinese symbool, vertelde hij deze zomer aan Wallpaper. Met andere woorden: er mag maar een héél klein beetje bij worden getekend, en dan moet het ook nog een logische link hebben met de betekenis.

Het is dan ook een behoorlijke klus. Op het moment van het interview was slechts 0,5 procent van het totale aantal Chinese tekens (20 duizend) omgezet in Chineasy.

Kinderen Chinees leren

ShaoLan Hsueh bedacht het project toen ze naar een manier zocht om haar kinderen Chinees te kunnen leren. Via Kickstarter zamelde ze ruim 55 duizend euro in om het idee te kunnen uitvoeren. Bij TedX vertelt ze:

Twitter avatar ShaoLan_Hsueh ShaoLan Chineasy @Hello_Chineasy is the winner of @wallpapermag Design Award 2014!
And this a spread of my Chineasy book! http://t.co/rhO4xd7lun