Mediageniek dier waggelt geelgekuifd steile rotswand op

Stop wat waggelende beestjes in een film en je hebt een hit. Na March of the Penguins (2005) en Happy Feet (2006) is Nederland weer helemaal in de ban van de pinguïn nu de EO de natuurdocumentaire Pinguïns undercover uitzendt.

De driedelige BBC serie stuurt ingenieuze spy-cams op verschillende pinguïnfamilies af. Een op afstand bestuurbare plastic pinguïn die roerloos op zijn buik door een kudde schuift, maar ook rots-cams en ei-cams zorgen voor unieke beelden waar zo'n 1,4 miljoen mensen naar keken.

De Wereld Draait Door nodigde kijkcijferexpert René van Damme uit om de populariteit van de natuurdocumentaire te duiden. De best bekeken fragmenten komen voorbij. Een donzig kuikentje dat zijn moeder kwijt is en haar zoekt in een massa van identieke zwart-witte mama's. Ook een stel geelgekuifde pinguïns die al waggelend een steile rotswand beklimmen. „Gewoon hele leuke televisie”, aldus Van Damme.

Tegenover hem zat die avond een echte pinguïnkenner. Job van Tol, dierverzorger van Artis, gekleed in fluffy fleecetrui, bevestigt de roem van het beestje. „Je merkt dat die films en documentaires echt een effect hebben gehad.”

Ook andere media duiken bovenop de beestjes. Editie NL pakte uit met een grote verzameling YouTube-video's van pinguïns, Hart van Nederland zette de pinguïns van Diergaarde Blijdorp in het zonnetje. Op Twitter zijn pinguïns een veel besproken onderwerp. Quest-redacteur Mark Traa heeft zo zijn bedenkingen over de trend. Hij twitterde: „Sinds de komst van televisie zijn lelijke en onschattige dieren ernstig in het verdomhoekje geraakt #pinguïn”.

Gisteren stonden de dieren ook wereldwijd in de belangstelling; het was Penguin Awareness Day. Erg toevallig is dat niet, want naast 20 januari staan ook 25 april (World Penguin Day), en 13 oktober (African Penguin Awareness Day) officieus in het teken van deze populaire diersoort.

„Onverslaanbare doorzetters” zijn het volgens de voice-over in de serie, maar ze zijn toch voornamelijk koddig en mediageniek, die pinguïns. Morgen is de laatste aflevering van Pinguïns undercover te zien op Nederland 1.

    • Leonie Veerman