Opinie

    • Ik

Lunch

Het is half een. In de grote kerk in het kleine dorp in de Bollenstreek wordt een begrafenisdienst gehouden. Buiten op de parkeerplaats staat tussen de gewone auto’s de lijkwagen. Drie somber kijkende mannen in lange zwarte jassen staan eromheen. Hun hoeden liggen op het dak van de wagen. Een vierde ook geheel in zwart

Het is half een. In de grote kerk in het kleine dorp in de Bollenstreek wordt een begrafenisdienst gehouden. Buiten op de parkeerplaats staat tussen de gewone auto’s de lijkwagen.

Drie somber kijkende mannen in lange zwarte jassen staan eromheen. Hun hoeden liggen op het dak van de wagen. Een vierde ook geheel in zwart opgetrokken man met een grote witte zak in zijn hand voegt zich bij hen en deelt, vanuit die zak, puntbroodjes uit. Een passerende fietser vertolkt mijn gedachten als hij roept: „De een z’n dood is de ander z’n brood.” De mannen lachen besmuikt, maar happen door. Met hun gezicht weer in de plooi.

Marcel van der Horst

    • Ik